Letöltendő börtönbüntetést kapott a gereblyés gyilkos

Vágólapra másolva!
Bűnösnek mondta a ki a bíróság csütörtökön azt balástyai nőt, aki tavaly tavasszal halálra verte a szomszédját egy gereblyével. A bíróság letöltendő börtönbüntetést szabott ki, de az ítélet egyelőre nem jogerős, mert az asszony és védője fellebbezett. A nő házi őrizetben van.
Vágólapra másolva!

Két év nyolc hónap börtönbüntetésre ítélte a Csongrád Megyei Bíróság csütörtökön első fokon azt a balástyai nőt, aki tavaly tavasszal egy gereblyével és egy faággal úgy megverte a szomszédját, hogy az a helyszínen meghalt. Az 54 éves asszonyt halált okozó testi sértés bűntettében találta bűnösnek a bíróság.

A nő 2008. március 16-án a cseresznyefát metszette az utcán, amikor arra járt későbbi áldozata, az erősen ittas, 49 éves helybéli férfi. Szóváltásba keveredtek, majd a férfi kilökte a nő alól a létrát. Az asszony leesett a létráról, de feltápászkodott és egy gereblyével olyan erővel vágta hátba a férfit, hogy eltört a gereblye nyele. A férfi elesett, ekkor a nő felkapott egy levágott faágat és fejbe ütötte a felállni próbáló áldozatát, aki újból elesett és beütötte fejét a betonútba. A helyszínre érkező mentők egy órán át próbálták a férfit újraéleszteni, de hiába.

A szakértők szerint a férfi halálát a fejet ért tompa ütés és az erős ittasság miatt kialakult heveny alkoholmérgezés együttesen okozta, vagyis halála és a bántalmazás között csak közvetett összefüggés van. Az elmeszakértők szerint az asszony fiatal kora óta paranoid személyiségtorzulásban szenved, emiatt a kisebb sérelmekre, konfliktusokra is eltúlzottan reagált. A vádlott belátóképessége a gyilkosság idején közepes mértékben korlátozott volt.

Az ítélet ellen a vádlott és védője fellebbezést jelentett be, így az nem jogerős. A bíróság ügyészi indítványra megszüntette a nő előzetes letartóztatását, és elrendelte házi őrizetét. Joó Attila tanácsvezető bíró figyelmeztette az asszonyt, hogy ha megszegi a házi őrizet szabályait - ahogy az korábban egyszer már megtörtént - újból elrendeli előzetes letartóztatását.