Újabb ügyben állítanák bíróság elé Kulcsár Attilát

Vágólapra másolva!
Egy, a brókerbotránnyal összefüggő, de attól külön kezelt ügyben javasol vádemelést Kulcsár Attila volt bróker ellen a Nemzeti Nyomozóiroda. A rendőrök szerint Kulcsár még 2001-ben követett el sikkasztást, amikor egy ügyfél pénzét saját céljaira használta fel. Kulcsárt korábban első fokon nyolc év börtönre ítélték.
Vágólapra másolva!

Sikkasztás miatt vádemelést javasol az ügyészségnek a rendőrség a brókerbotrányban első fokon nyolc év börtönre ítélt Kulcsár Attila ellen - tudta meg az MTI. Egri Gábor, a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) gazdaságvédelmi főosztályának munkatársa az MTI megkeresésére azt mondta: K. A. ellen különösen nagy értékre elkövetett sikkasztás miatt csütörtökön zárták le a nyomozást.

A nyomozók szerint Kulcsár egy pénzintézet munkatársaként 2001 júliusában 120 millió forintot utaltatott át egy magánszeméllyel, aki azt hitte - a gyanúsított közlése alapján -, hogy a saját számlájára kerül a pénz. A számlaszám azonban egy olyan társaságé volt, amelynek számlájához Kulcsár is hozzáfért. A gyanúsított a pénzt a saját céljára használta fel. A kérdéses összeget - egyebek mellett külföldi off-shore cégek bevonásával - ugyan Kulcsár visszapótolta, a bűncselekményt azonban már azzal elkövette, hogy saját céljára használta fel a pénzt.

Egri arra a kérdésre, hogy ezt az ügyet miért nem a brókerbotránnyal együtt kezelték, azt mondta: az osztrák bíróságnak küldött kiadatási kérelemben (Kulcsár a botrány kirobbanása után Bécsbe menekült, ott fogták a helyi rendőrök) nem szerepelt ez, mert akkor még nem tudtak róla a magyar hatóságok. Így addig nem tudtak eljárni ebben az ügyben, amíg pótlólagosan, 2007 januárjában helyt nem adott az újabb kiadatási kérelemnek az osztrák bíróság.

A 2003-ban kipattant brókerbotrány ügyében 2006 májusában kezdődött el a büntetőper, amelyben első fokon tavaly augusztusban a Fővárosi Bíróság sikkasztás miatt nyolc év börtönre ítélte Kulcsár Attilát, akit bűnösnek talált sikkasztásban, köz- és magánokirat-hamisításban. Kulcsárra 230 milliós vagyonelkobzást is kirótt a bíróság, valamint 10 évre eltiltotta a közügyektől és 5 évig nem nem végezhet pénzügyi befektetői tevékenységet. A nem jogerős ítélet kihirdetése után Kulcsárt előzetes letartóztatásba helyezték.

Az ügyészség nyolcmilliárd forintot meghaladó kárról beszélt az egyik korábbi tárgyaláson, a brókercég képviselője is ekkora igényt támasztott a vádlottakkal szemben. A különböző eljárások adatai szerint jogerős ítéletek és peren kívüli egyezségek során eddig 11 milliárdot fizettek ki a brókerbotrányban, 32 milliárdnyi követelés jelenleg is függőben van, az összes veszteség megközelítheti a 46 milliárdot.