Gyurcsány: Keserű pirula is lesz a válságkezelő dobozban

Vágólapra másolva!
Lesz édes és keserű pirula is abban a dobozban, amely a világgazdasági válságra adott válaszokat tartalmazza - mondta Gyurcsány Ferenc miniszterelnök. Szerinte az elmúlt hatvan év legbonyolultabb gazdasági átalakulása folyik, amelyre a lehető leggyorsabban megoldásokat akar kínálni.
Vágólapra másolva!

A világgazdasági válságra adandó válaszok között lesznek olyanok, amelyek egyeseknek tetszeni fognak, másokat pedig érzékenyen érintenek - mondta Gyurcsány Ferenc miniszterelnök pénteken. "Lesz édes és lesz keserű pirula ebben a dobozban" - mondta a kormány válságkezelő intézkedéseiről a kormányfő az MSZP-frakció tagjaival kezdeményezett konzultáció előtt. Biztosan lesz a megoldások között olyan, amely valakiknek jól fog esni, tetszeni fog, és lesz olyan is, amit egyesek szeretni fognak, miközben mások a szájukat húzzák tőle - jelentette ki.

Gyurcsány szerint az elmúlt hónapokban a kormány megpróbált a legtöbbek által osztott feltételezésekből kiindulni, ha kellett, beavatkozott, s inkább a pesszimista elképzeléseket vette alapul, de kiderült, hogy a világ gazdasága "még lejjebb megy". Szerinte az elmúlt hatvan év legbonyolultabb gazdasági átalakulása folyik, és "fel fog fordulni a világ gazdasága". Azért sem könnyű a megoldás, mert az egyik oldalról fent kell tartani az egyensúlyt, a másik oldalról piacot kell teremteni, foglalkoztatást és beruházást növelni és csökkenteni a terheket.

Politikai sarlatánság, hogy a válságkezelés elképesztően egyszerű dolog, adót kell emelni vagy csökkenteni, és ezzel megoldódnak a problémák - mondta. Szerinte az első feladat az, hogy az emberekkel megértessék, a világban nagy átalakulás zajlik, nem "egy szimpla magyar, szokásos politikai csetepatéról" van szó. Miután az emberek megértették a folyamatokat, lehet közösen cselekedni.

Gyurcsány Ferenc azt mondta, törekedni fog, hogy ne húzzák-halasszák a választ, hanem a lehető leggyorsabban kínáljanak megoldásokat.

Az MSZP kétnapos noszvaji elnökségén döntöttek a politikai menetrendről: január 29-re rendkívüli parlamenti ülést kezdeményez a kormány. Péntek délután Gyurcsány Ferenc az MSZP-frakció tagjaival konzultál, vasárnap este államtitkárokkal, a frakció és a választmány vezetésével kibővített kormányülést tartanak.