Rianások miatt veszélyes a jég a Velencei-tavon

Vágólapra másolva!
Csak a kijelölt helyeken szabad korcsolyázni a Velencei-tavon, egyes más területeket ugyanis rianások tesznek életveszélyessé. Szombaton is beszakadt a jég egy korcsolyázó alatt, de kimentették a tóból.
Vágólapra másolva!

Beszakadt egy korcsolyázó alatt a jég szombat délelőtt a Velencei-tavon, a kijelölt pályákon kívüli területen. A korcsolyázót kimentették - közölte szombaton a rendőrség. A Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője, R. Szabó Ágnes szerint bár a tó jege megfelelő vastagságú, a jégpáncélt több helyen tördelik szét rianások, ezért csak a kijelölt helyeken szabad korcsolyázni.

A tavon három kijelölt pályán - az agárdi Pop strandon, a gárdonyi Sport Beachen és a velencei strand területén - lehet biztonságosan korcsolyázni. A figyelmeztetések ellenére mégis sokan bemerészkednek a tó belsejébe, a nádasok közelébe. Ez azért nagyon veszélyes, mert a jégpáncélt szinte 50-100 méterenként töri szét egy-egy, a hirtelen megenyhült időben kiolvadt, messzebbről hófoltnak tűnő rianás, és a partokról az olvadással megindultak a befolyások is, amelyek pedig vizesítik a jeget - mondta el az MTI-nek Falusy Ferenc tófelügyelő.

Falusy szerint életveszélyes elhagyni a kijelölt korcsolyapályákat, a parttól távolabb, a tó egyes részein ugyanis a rianások alatt három méter mély a víz. A tófelügyelet szombaton újabb táblák kihelyezésével igyekszik felhívni a figyelmet a veszélyre.