Schmitt Pál vezeti a Fidesz EP-listáját

Vágólapra másolva!
A Fidesz szombati országos választmányi ülésén véglegesítette jelöltjei listáját az európai parlamenti választásra. A listát a jelenleg is EP-képviselő Schmitt Pál vezeti. Három mostani EP-képviselő nem került fel a listára.
Vágólapra másolva!

A Magyar Olimpiai Bizottság elnöke, Schmitt Pál - aki jelenleg is EP-képviselő - vezeti a Fidesz jelöltlistáját a júniusi európai parlamenti választáson - jelentette be Orbán Viktor, a Fidesz elnöke azt követően, hogy a párt országos választmánya meghozta döntését szombaton Budapesten. A 2004-es európai parlamenti választásokon is Schmitt vezette a Fidesz listáját.

A lista második helyére Szájer József került, aki jelenleg a Fidesz EP-frakciójának vezetője. Őt Gál Kinga jelenlegi EP-képviselő és Áder János követi, aki az Országgyűlés fideszes alelnöke.

A lista további sorrendje: Surján László, Deutsch Tamás, Járóka Lívia, Schöpflin György, Gyürk András, Őry Csaba, Glattfelder Béla, Kósa Ádám, Hankiss Ágnes, Győri Enikő, Bagó Zoltán, Hölvényi György, Szemerkényi Réka, Ékes József, Fridvalszky Gáspár, Hammerstein Judit, Gulyás Gergely és végül Tóth Edina. Három jelenlegi EP-képviselő: Barsiné Pataky Etelka, Becsey Zsolt és Antonio de Blasio nem került fel a listára.

Az európai parlamenti választásokat Magyarországon várhatóan június 7-én tartják. Schmitt Pál szombaton arról beszélt, hogy ehhez az időponthoz képest maximum kilenc hónapra lesz majd az országgyűlési választás. "Ha úgy tetszik, három fordulósnak is nevezhetjük, ha ezt a választást oda számoljuk, ha ezt a választást mintegy megalapozójának tekintjük az ott várt eredményeknek" - mondta.

Schmitt szerint tisztes eszközökkel fognak kampányolni, kampányuk nem arról fog szólni, hogy ellenfeleiket "ócsárolják", hanem arról, hogy "a Fidesznek van választási programja", "határozott jövőképe," és biztosak abban, hogy "Magyarország az eddigi eredményeknél jobbat érdemel".

Az MTI kérdésére Schmitt Pál nem mondott becslést arról, hogy az EP 22 magyar helyéből hányat tud majd elnyerni a Fidesz. Azt mondta: a most véget érő ciklusban a helyek ötven százalékát szerezte meg a Fidesz, így legalább ennyit most is szeretnének elnyerni, de természetesen inkább több helyre számítanak.