Megérkezett Magyarországra az orosz gáz

Vágólapra másolva!
Kedden kora délután Magyarországra is megindult a földgázszállítás Ukrajna irányából - közölte az FGSZ Földgázszállító. Az orosz Gazprom reggel jelentette be, hogy a szállítás újraindult Európa felé, Ukrajna pedig fogadja és továbbítja a gázt. Ha semmi nem jön közbe, kedden 10 millió köbméter orosz gáz érkezik Magyarországra, január 6-a óta először.
Vágólapra másolva!

Kedden 13.20-kor megindult a földgázszállítás Ukrajna irányából Magyarországra - jelentette be az FGSZ Földgázszállító Zrt. kora délután. A gázforgalmazási rend átállása bármiféle technikai probléma nélkül befejeződött, a magyar szállítórendszer ismét a normál üzemmódban működik - közölték. Ma várhatóan 10-11 köbméter földgáz érkezik Ukrajna felől és további kétmillió köbméter az ausztriai Baumgarten felől, holnaptól pedig a teljes megrendelt mennyiség - a tranzittal együtt mintegy 30-34 köbméter - érkezésére számít az FGSZ Zrt.

Az Európába irányuló orosz földgázszállítás közel két hetes szünet után kedden reggel indult újra, a szállítást az Európai Unió szakemberei is ellenőrzik - közölte reggel az orosz Gazprom szóvivője. A gázszállító vállalat szerint a gázfolyam közép-európai idő szerint 8.30 körül indult meg. Kedden a Gazprom várhatóan 348,8 millió köbméter földgázt szállít Európának Ukrajnán át és további 75 millió köbmétert Ukrajnának. A Gazprom szerint Ukrajna fogadja a gázt, és az ukrán hálózatot működtető társaság normális tranzitüzemelésre állt át.

A Gazprom szóvivője szerint a Gazprom és a Naftogaz vezérigazgatói kedden hajnalban adtak utasítást az európai, illetve az ukrán fogyasztókat érintő gázszállítások beindítására. A Gazprom azt közölte: idén összesen 120 milliárd köbméternyi földgázt szállít európai megrendelőinek és további 40 milliárd köbmétert juttat Ukrajnának.

José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke szintén megerősítette a gázszállítás megindulását, de hozzátette, hogy az Európai Uniónak tanulságokat kell levonnia a gázvitából. Barroso elmondta, hogy súlyos csalódást jelentett számára a válság alatt az orosz és az ukrán kormány magatartása. A politikus egyúttal jogi lépéseket is kilátásba helyezett, valamint szorgalmazta az európai energiabiztonság érdekében szükséges intézkedések megtételét, köztük a felhasznált energiafajták, az energiabeszerzési források és a szállítási útvonalak diverzifikálását.

Még az aláírás után is tárgyaltak

Az Ukrajnán keresztül Európába irányuló orosz földgázszállítás az orosz-ukrán gázvita miatt január 6-án szakadt meg. A gáztranzit felújítását az teszi lehetővé, hogy Julija Timosenko ukrán és Vlagyimir Putyin orosz kormányfő jelenlétében hétfőn Moszkvában az orosz Gazprom és az ukrán gázimportőr, a Naftogaz vezetői aláírták a gázszállításokat rögzítő szerződést.

Timosenko a szerződés aláírása után még több órán át tárgyalt a Gazprom vezetőivel, majd azt is bejelentette: Kijev a Gazpromtól megvásárolta a 11 milliárd köbméter úgynevezett műszaki gázt, amely az Európába szánt gázszállítások továbbításához szükséges, mégpedig ezer köbméterenként 167 dolláros áron.

Tavasszal töltjük újra a tározókat

A magyarországi földalatti gáztárolókat az eddigi évek gyakorlatának megfelelően a fűtési idény végén töltik fel - közölte Kutas István, az E.ON Földgáz Storage szóvivője kedden. Normál esetben a tárolókból a fűtési idényben vesznek ki gázt és az év többi szakában töltik fel. Jelenleg 2,3 milliárd köbméter földgáz áll rendelkezésre kereskedelmi tárolásra és az E.ON cége további 200 millió köbméter stratégiai tartalékot tárol bérben.

Miután január 6-án Ukrajna leállította az orosz földgáz tranzitját Magyarországra, a földalatti tárolókból kivett gáz biztosította a belföldi felhasználás döntő hányadát. Emiatt az eredetileg 3,2 milliárd köbméteres kereskedelmi készlet mostanra 2,3 milliárd köbméterre apadt - mondta a szóvivő. Molnár Csaba energiaügyekért felelős miniszter legutóbb azt közölte, hogy az összesen 500 millió köbméter stratégiai készlet "csorbítatlan" maradt.

Az E.ON öt, összesen 3,79 milliárd köbméter kapacitású tárolójában - Zsana (1,56 milliárd köbméter), Hajdúszoboszló (1,46 milliárd köbméter), Kardoskút (0,28 milliárd köbméter), Pusztaederics (0,34 milliárd köbméter) és Maros-1 (0,15 milliárd köbméter) - 11 gázipari társaság és a stratégiai készletet tulajdonló Magyar Szénhidrogén Készletezők Szövetsége (MSZKSZ) tárol földgázt.

A földgáz biztonsági készletezéséről szóló, 2006. április 1-jétől hatályos törvény alapján legkésőbb 2010-ig legalább 1,2 milliárd köbméter, 45 napra elegendő földgáz biztonsági készletezésére kell stratégiai tárolót építeni. Az erre kiírt tendert a Mol nyerte meg, a tárolót a Magyar Szénhidrogén Készletező Szövetség (MSZKSZ) projekttársaságával közös vállalkozásban valósítja meg.

Kedd estig nem érkezett meg mindenhova a gáz

A hírek szerint elsőként Szlovákia kapott orosz földgázt az európai országok közül közép-európai idő szerint kedden 10.38-kor.

Este Ausztriába is megérkezett az orosz földgáz, délután öt órától teljes mennyiségben érkezik Horvátországba, szintén délután óta Bulgáriába is. A Bulgárián keresztül áramló tranzit Macedónia, Görögország és Törökország felé akkor áll helyre, amikor a tranzitvezetékben az orosz gáz eléri a megfelelő mennyiséget. Kedd estig Romániába és a szerb határra nem érkezett földgáz, és estig arról sem jött jelentés, hogy Lengyelországba megérkezett volna.