Kifogásolja az APEH módszereit az ombudsman

Vágólapra másolva!
Az állampolgári jogok országgyűlési biztosa az APEH vagyonosodási vizsgálatainak felfüggesztését kezdeményezte. Szabó Máté szerint a vizsgálatok fenyegetik a jogbiztonságot. Az ombudsman többek között azt kifogásolta, hogy az APEH törvényi felhatalmazás nélkül ellenőrzi a jövedelmek felhasználását. A Pénzügyminisztérium szerint alapvetően rendezett a vagyonosodási vizsgálatok jogszabályi háttere, ám ha az ombudsman javaslatai alapján szükségesnek lát változtatást, kezdeményezni fogja azt.
Vágólapra másolva!

A vagyonosodási vizsgálatok felfüggesztését kezdeményezte az APEH elnökénél az állampolgári jogok országgyűlési biztosa, mert visszásságokat állapított meg az adóhatóság vizsgálatainak gyakorlatában - ezt az ombudsman hivatala közölte.

Szabó Máté szerint az APEH nem rendelkezik megfelelő törvényi felhatalmazással ahhoz, hogy az adóellenőrzés során adatokat kérjen a jövedelmek felhasználásáról.

"Súlyos tévedések veszélyét hordozza és a jogbiztonság, valamint a tisztességes eljáráshoz való jog sérelmével fenyeget, ha az adóhatóság életszerűtlennek minősítve hagy figyelmen kívül bizonyos adózói nyilatkozatokat" - olvasható az ombudsman közleményében. Szabó Máté szerint az életszerűség meghatározása szubjektív értékítéletet tükröz.

Az állampolgári jogok országgyűlési biztosa szerint a jogbiztonságot csorbítja, ha az APEH vizsgálja az iratmegőrzési kötelezettségen kívül eső, már elévült időszakot és ehhez az igazolásokat, bizonyítékokat az adózóktól várja.

Az ilyen visszásságok elkerülése érdekében a biztos kezdeményezte az APEH elnökénél az ellenőrzések gyakorlatának felülvizsgálatát, a megfelelő jogalap megteremtéséig pedig a vagyonosodási vizsgálatok felfüggesztését. Az állampolgári jogok biztosa javasolta a pénzügyminiszternek, hogy gondoskodjon a megfelelő törvényi alapok meghatározásáról.

A Pénzügyminisztérium szerint jogszerűen vizsgálódik az APEH

A vagyonosodási vizsgálatok jogszabályi háttere alapvetően rendezett, az APEH számára a jogszabályok egy évtizede biztosítják a vagyonosodási vizsgálatok feltételeit - hangsúlyozta a Pénzügyminisztérium (PM) keddi közleményében.

A dokumentum szerint a pénzügyi tárca elemzi Szabó Máté országgyűlési biztos megállapításait, és amennyiben javaslatai alapján szükségesnek lát jogszabályi változtatást, azt haladéktalanul kezdeményezni fogja.

A PM szerint az adóhivatal jó ideje él ezekkel a jogszabályokkal, és alkalmazza a vagyonosodási vizsgálatokat az eltitkolt jövedelmek feltárására, a be nem fizetett adók behajtására. Ennek a módszernek az alkalmazásában a 2007-es év hozott jelentős változást, amikor a kormány erősítette a feketegazdaság felszámolását szolgáló programjának végrehajtását, és ennek jegyében az APEH jelentősen növelte a vagyonosodási vizsgálatok számát.

Míg korábban az adóhivatal évente néhány száz ilyen jellegű vizsgálatot végzett, addig 2007-ben és 2008-ban összesen közel 20 ezer vizsgálatot folytatott le, a feltárt adókülönbözet több mint 70 milliárd forint volt.

A tárca szerint az eljárások során érvényesül a jogbiztonság követelménye, és nem sérül a tisztességes eljáráshoz való jog.