Programhiba miatt nem talált biztosítást többeknél az OEP

Vágólapra másolva!
Programhiba miatt hétfőn az egészségbiztosító számítógépes rendszere többször is tévesen azt jelezte, hogy több beteg jogviszonya rendezetlen. A hibát kijavították, az OEP elnézést kér.
Vágólapra másolva!

Programhiba miatt jelezte a biztosítási jogviszony hiányát több esetben is az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) számítógépes rendszere az elmúlt egy napban. A hiba a biztosítottak ellátását nem érinthette - közölte kedden az egészségbiztosító.

Az informatikai rendszerben hétfőn keletkezett a programhiba, ezt néhány órán belül sikerült elhárítani. A programhiba következménye az volt, hogy hétfőn több olyan betegnél is a biztosítotti jogviszony hiányát jelezte a rendszer, akiknél valójában minden rendben volt. A hiba több százezer embert érintett.

Az OEP már hétfőn jelezte a hibát a kórházaknak, a szakrendelőknek és a háziorvosoknak. Az egészségbiztosító jelezte azt is, hogy a hiba miatt nem kell a beteget írásban tájékoztatni arról, hogy biztosítotti jogviszonya rendezetlen. Jelenleg ugyanis akinek rendezetlen a jogviszonya, annak csupán írásbeli figyelmeztetéssel kell számolnia.

Az OEP minden érintettől elnézést kér. A hiba következményeinek teljes körű elhárítása szerdára várható.