Százakat verhettek át csalók az aukciós portálon

Vágólapra másolva!
Három embert gyanúsít a rendőrség egy magyar aukciós portálon elkövetett csalássorozattal, melynek során a károsultak szerint legalább ötszáz embert vertek át. A csalók jó áron kínáltak eladásra műszaki cikkeket, az árat átutalással kérték, de a győztes licitálókhoz már nem érkezett meg az áru.
Vágólapra másolva!

Csalássorozat lepleződött le egy nagy magyar aukciós portálon - tudta meg az [origo]. A Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) Gazdaságvédelmi Főosztálya már október 30-án eljárást indított ismeretlen tettes ellen csalás megalapozott gyanúja miatt, de rengeteg károsult felhasználó csak a múlt hét végén döbbent rá, hogy átverték - ekkor nyitottak internetes fórumokat, hogy figyelmeztessék egymást.

Csécsi Soma, a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) helyettes sajtóreferense az [origo]-val közölte: a rendelkezésre álló adatok alapján a csaló hamis személyi igazolványt felhasználva különféle műszaki cikkeket kínált eladásra egy internetes aukciós portálon úgy, hogy a hirdetett termékkel nem rendelkezett, azokat nem akarta a megrendelőnek leszállítani. A meghirdetett termékek árát a hamis igazolvánnyal nyitott bankszámlára utaltatta, majd onnan a megérkezett összeget készpénzben felvette.

Több becsapott felhasználó is a rendőrséghez fordult, az ország különböző rendőrkapitányságain tett feljelentések nyomán az ügyeket az NNI egyesítve kezeli, szerdáig 17 büntetőeljárást egyesítettek az ügyben. Csécsi szerint az elkövetők kilétét sikerült megállapítani, jelenleg 3 fő gyanúsított van az ügyben.

A károsult fórumozók úgy becsülik: a csalók legalább ötszáz embert verhettek át, és milliókat zsákmányolhattak. A legtöbben 50 és 80 ezer forint közötti összeget utaltak át a csalóknak, de akad olyan is, aki 180 ezer forintot fizetett ki hiába - mondta el az [origo]-nak az aukciós portál egyik felhasználója. A fórumozók szerint a csaló jó áron kínált drága termékeket, így tudott sok embert behálózni. Az aukciós portálon az árut kínálók és a licitálók megbízhatóságát úgy tudják ellenőrizni a felhasználók, hogy megnézik, korábbi partnereik milyen értékelés adtak nekik. A csaló módszere az [origo]-nak nyilatkozó felhasználó szerint az volt, hogy két különböző néven, két bankszámlaszámmal regisztrált az oldalra, és saját magának adott pozitív értékelést.

A portálon fényképet szoktak közzétenni a felkínált árukról, ami bizonyítja, hogy tényleg az eladó birtokába van. A becsapott licitálók utólag fedezték fel, hogy a csalók áruházban fotózták le a termékeket, némelyik képen még az árcédula is látszik - mondta a csalássorozatról beszámoló felhasználó.

Az aukciós portál általános felhasználási feltételei szerint az oldal nem avatkozik bele a vevők és az eladók közötti tranzakciókba, bármilyen vita alakul ki közöttük, a portált nem terheli felelősség vagy kártérítési kötelezettség. A portál ügyvezetője, Gerő Viktor az [origo]-nak azt mondta: január 15-én értesültek a csalásokról, és még aznap kizárták oldalukról a gyanúba keveredett felhasználókat, illetve figyelmeztették azokat a potenciális vevőket, akik akkor még folyamatban lévő aukciókon kapcsolatban álltak velük. "Javasoltuk a rendőrségi feljelentést, és együttműködünk a hatóságokkal" - tette hozzá Gerő. Az ügyvezető szerint a honlapjukon összegyűjtött biztonsági tanácsok segíthetnek elkerülni, hogy a felhasználók hasonló csalások áldozataivá váljanak.