Vágólapra másolva!
Újabb perben állt bíróság elé Gergényi Péter volt budapesti rendőrfőkapitány. Egy pótmagánvádlóként fellépő, egykori Kossuth téri töntető hivatali visszaéléssel vádolja a nyugalmazott tábornokot, amiért 2006. október 23. után megakadályozta a bejelentett demonstrációk megtartását. Gergényi szerint ő csak a munkáját végezte.
Vágólapra másolva!

Tagadta bűnösségét Gergényi Péter volt budapesti rendőrfőkapitány abban a Fővárosi Bíróságon (FB) szerdán megkezdődött perben, melyben egy magánszemély pótmagánvádlóként hivatali visszaéléssel vádolta meg a ma már nyugalmazott tábornokot a Kossuth tér 2006. évi lezárása miatt. Gergényi nem tett vallomást, csak annyit mondott, hogy ő és munkatársai is kizárólag a munkájukat végezték a törvényeknek megfelelően.

Szerdahelyi Szabolcs, a Deport '56 vezetője azzal vádolja Gergényi Pétert, hogy amikor 2006. október 23. után gyülekezési jogukkal élve demonstrációt jelentettek be az Országház környékére, a főkapitány "a gyülekezési törvényt kijátszva" "szándékosan húzta az időt", nem hozott egyértelmű tiltó határozatot, mely ellen gyors és hatékony jogorvoslattal, fellebbezéssel lehetett volna élni.

A pótmagánvádló szerint a tábornok "jogi trükkel", a joggal visszaélve korlátozta az emberek gyülekezési jogát. Ugyanis a főkapitány döntéseit hiába támadták meg közigazgatási perben, a bíróságok nem tudták azt érdemben vizsgálni, felülbírálni. Ezzel Szerdahelyi szerint Gergényi megvalósította a hivatali visszaélés bűntettét.

Az FB márciusra tűzte ki a következő tárgyalást. Addig a bíróság beszerzi a Kossuth tér lezárásával kapcsolatos rendőrségi iratokat. Azok ismeretében dönt majd a további iratok beszerzéséről, például a Nemzetbiztonsági Hivataltól (NBH), továbbá a tanúk meghallgatásáról, akik között ott lehet majd az országos főkapitány és az NBH főigazgatója is. A bíró jelezte, hogy amennyiben államtitkot tartalmazó iratokat érint az ügy, a következő tárgyalás zárt lesz.