Belenézünk a kormányülések összefoglalóiba

Vágólapra másolva!
Az [origo] kikérte több kormányülés összefoglalóit a Miniszterelnöki Hivataltól. Erre egy keddi bírósági ítélet ad lehetőséget, amely - a TASZ kérésére - nyilvánossá tette az összefoglalókat. A MeH jelezte, hogy a kért anyagot a törvényes határidőn belül megkapjuk, bár az információk nagy részét így is titkosíthatja a hivatal.
Vágólapra másolva!

Kiadja az [origo]-nak az őszödi beszéd kiszivárgása idején tartott kormányülések összefoglalóit és mellékleteit a Miniszterelnöki Hivatal (MeH). A kormány 2006 szeptemberében és októberében tartott megbeszéléseiről készült feljegyzéseket az után kérte ki az [origo] a MeH-től, hogy kedden a Fővárosi Ítélőtábla jogerősen kimondta: a kormányülések összefoglalói közérdekből nyilvánosak.

A dokumentumok megszerzéséért 2008 februárjában a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) indított sikeres próbapert, miután a Miniszterelnöki Hivatal megtagadta az iratok kiadását, és azokat egységesen államtitokká nyilvánította. A bírósági döntés most kimondta, hogy az ülések anyagait nem lehet teljes egészében titkosítani, csakis egyes konkrét adatokat nyilváníthatnak titokká, és a dokumentumokat ezeknek a részleteknek a kitakarásával ki kell adni.

A TASZ korábban a 2007. augusztusi és szeptemberi ülések anyagát kérte a MeH-től, az [origo] most egy sokkal feszültebb időszak, a 2006 őszi politikai válság és zavargáshullám kormányüléseinak anyagát kérte ki, és a MeH közlése szerint ezt hamarosan meg is kapjuk. Kikértük ezen kívül a 2008 szeptembere után tartott kormányülések jegyzőkönyveit is.

A dokumentumokat a Miniszterelnöki Hivatalnak az adatvédelmi törvény értelmében a lehető legrövidebb időn belül, de legkésőbb 15 napon belül kell eljuttatnia hozzánk. Az [origo] megkeresésére adott szerdai válaszában Tordai Csaba, a MeH jogi és közigazgatási államtitkára megerősítette, hogy a 2006-os iratokat 15 napon belül megküldik szerkesztőségünknek.

A kikért dokumentumok többek között a kormányülésekre adott előterjesztéseket, ezek mellékleteit, illetve az ülésekről készített összefoglalókat jelentik, vagyis gyakorlatilag mindent, ami a kormány tagjainak megbeszélésein történt. Azt ugyanakkor egyelőre nem lehet tudni, hogy ebből mennyit - feltehetően nagyon keveset - kap meg az [origo] olvasható formában, hiszen az iratok számos információját a MeH jogszerűen kitakarhatja. A törvény szerint nem kell kiadni államtitoknak minősített információkat, továbbá semmilyen olyan adatot, ami a kormányzati döntések megalapozását szolgálja. Kérdés tehát, hogy egyáltalán mi maradhat benne az iratokban, lesz-e bennük használható, beazonosítható információ.

Az iratok megérkezése után részletesen beszámolunk a bennük található információkról az [origo] oldalain.