Cseppfolyós keleti gázról tárgyal Gyurcsány

Vágólapra másolva!
Termőföldet bérelnének Magyarországon az Perzsa-öböl menti államok, cserébe olajat szállítanának nekünk. Az "olajért élelmiszer" program hamarosan beindulhat Gyurcsány Ferenc miniszterelnök szerint, aki a Közel-Keleten tárgyal. Katar és Omán kész cseppfolyós gázt is szállítani - írja a Népszabadság. Magyarország a gázválság után alternatív földgázforrásokat keres.
Vágólapra másolva!

Horvátországban, Krk szigetén két éven belül felépülhet egy terminál, ahol cseppfolyósított földgázt alakítanak vissza gázzá, azaz amely az Észak-Afrikából vagy a Közel-Keletről hajókon szállított cseppfolyósított gázt tudná fogadni. Az [origo]-nak korábban a legnagyobb földgáz-nagykereskedő, az E.ON szóvivője, Kutas István is azt mondta, jó lenne, ha Magyarországnak lenne az épülő horvát terminállal összeköttetése.

Ha Magyarország kapcsolódik a rendszerhez, ezzel az új beszerzési forrással akár az orosz gáz negyedét is kiválthatnánk - nyilatkozta a Népszabadságnak Ománban Gyurcsány, aki keddtől csütörtökig Ománban és Katarban tárgyal arról, hogyan lehetne enyhíteni Magyarország egyoldalú energiafüggőségét, valamint erősíteni a a Perzsa(Arab)-öböl térségével folytatott gazdasági együttműködést.

A cseppfolyós földgáz ugyan drágább az orosz gáznál, de a külügy szerint fontos alternatíva lenne nehéz helyzetekben, és javítaná Magyarország pozícióit az energiaszállítóival folytatott ártárgyalásokon - nyilatkozta Banai Károly kül- és biztonságpolitikai szakállamtitkár, a miniszterelnök külpolitikai főtanácsadója. Gyurcsány szerint 20-30 százalékkal kerülne többe a cseppfolyós gáz, de az idei gázkrízis nyomán kitűnik, hogy megéri alternatív forrásokkal rendelkezni. A horvát terminál és ezen keresztül a keleti vagy afrikai gázbeszerzés irán Magyarországon kívül érdeklődik Olaszország és Ausztria is - írja a Népszabadság.

Gyurcsány az "olajért élelmiszer" programról is tárgyalt Ománban. Ennek lényege, hogy az élelmiszerre rászoruló, bekapcsolódó öbölállamok Magyarországon bérelt földeken gabonát termelnének, cserébe gázzal és olajjal fizetnének. Gyurcsány szerint ezzel nyernének a magyar gazdák, hiszen "az ő földjükön, az ő tudásukkal és technológiájukkal piacképes élelmiszertermékeket állíthatnának elő, a másik oldalon kiszámítható fizetőképes kereslet állna" - írja a Népszabadság.