Dugókat hozhat a diplomáciai csúcs Budapesten

Vágólapra másolva!
Várhatóan jelentős dugókat okoznak majd hétfőn Budapest közlekedésében a keddi Nabucco-csúcstalálkozóra érkező delegációk, akik miatt szakaszosan lezárja a rendőrség a reptérre vezető utat, és a belváros egy részét. A keddi konferenciát Gyurcsány Ferenc miniszterelnök kezdeményezte, célja, hogy lendítsenek az ázsiai földgázt szállító, gyakorlatilag évek óta tetszhalott vezeték megépítésén.
Vágólapra másolva!

Hétfőtől kezdődik a kétnapos Nabucco-konferencia Budapesten, az érkező delegációk közlekedése miatt a déli óráktól dugók alakulhatnak ki. A csúcstalálkozót ugyan kedden tartják, de a küldöttségek már hétfőn megérkeznek. Reggel 6 órától megállási és parkolási tilalom van érvényben több helyen, a Parlamentnél, a Magyar Tudományos Akadémia környékén és a Belvárosban, 10 órától pedig lezárásokra kell számítani a Ferihegyi repülőtérre vezető útvonalon, amíg a delegációk vonulnak - mondta az [origo]-nak a Fővinform ügyeletese.

A BKV fődiszpécsere hétfő reggel azt mondta, egyelőre nem okoznak különösebb problémát a csúcs miatti közlekedési változások. A déli óráktól kezdve azonban szakaszos - várhatóan 10-15 perces - lezárások lesznek a Ferihegyi reptér felé vezető úton, illetve hosszabb ideig a Kossuth térnél, ezalatt a BKV arra haladó járatai is állnak majd. A fődiszpécser szerint a múltkori csúcstalálkozó alatt tapasztaltak alapján várhatóan jelentős dugók alakulnak majd ki a lezárt részek környékén.

Három delegációt várnak hétfőn

A Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) sajtóügyeletén annyit tettek hozzá: az előzetes figyelmeztetések elegendőnek bizonyultak, mindenki elvitte autóját a lezárt területekről, így egy kocsit sem kellett elszállítani. Továbbra is azt kérik, hogy mindenki tarsta be a kihelyezett mobiltáblák szerinti közlekedési rendet. Hétfőn három delegáció érkezését biztosítja a rendőrség, de a BRFK szerint nem kell fennakadásra számítani, mert a keresztirányú utcákat csak annyi időre zárják le, amíg áthalad a találkozó résztvevőinek konvoja.

A rendőrség honlapján található közlemény szerint nem lehet megállni a belvárosban az Apáczai Csere János utcánál, Szalay utca mindkét oldalán, a Széchenyi felső rakparton a Kossuth tér és a Roosevelt tér között, a Kossuth téren körben, valamint a Magyar Tudományos Akadémia parkolójának teljes területén, valamint az Akadémia utcánál és az Arany János utcánál. Este hatig szintén nem lehet parkolni a Várban a Sándor Palotánál, illetve a Sikló előtti területen.

Budapesten második alkalommal rendeznek nemzetközi Nabucco-konferenciát. Az előző budapesti Nabucco-csúcsot 15 ország 250 képviselőjének részvételével 2007 szeptemberében tartották, a mostani csúcstalálkozót Gyurcsány Ferenc miniszterelnök kezdeményezte tavaly júliusban. A keddi konferencia célja az, hogy lendítsenek az ázsiai gáz Európába szállító Nabucco-gázvezeték megvalósításán. Banai Károly, a Miniszterelnöki Hivatal szakállamtitkára néhány napja azt mondta: a magyar fél felveti majd, hogy az érintett államok szándéknyilatkozatban kötelezzék el magukat a gázvezeték megépítése mellett.

Európai biztonsági kérdés a gázszállítás

A január 27-i tárgyaláson jelen lesznek a projektben részt vevő államok mellett azok az országok is, amelyek a gázt adhatják: így Irak, Türkmenisztán és Azerbajdzsán is. Az országok egy részét a kormányfők képviselik, mások szakminisztereket delegálnak, Azerbajdzsánból pedig az államfő érkezik Budapestre. A konferencián részt vesz Adris Piebalgs, az Európai Unió energiaügyekért felelős biztosa is, aki az új földgázforrásokat és az új szállítóvezetéket európai biztonsági kérdésnek nevezte.

A 2002 óta tervezett, mintegy 3300 kilométer hosszú vezeték építése a legújabb számítások szerint 7,9 milliárd euróba kerülne. A Nabucco-vezeték ázsiai eredetű földgázt szállítana, de a források még bizonytalanok. A korábbi hírek szerint Irán és Azerbajdzsán területéről szállítana - Törökországon keresztül - földgázt Európának, de lehetséges, hogy türkmén gáz is kerülne a Nabuccóba.

A januári gázvita után, amikor Moszkva felfüggesztette az Ukrajnán keresztül Európába irányuló gázszállítást, ismét előtérbe került, hogy a Nabucco-vezetékkel közvetlen kapcsolatot lehetne teremteni az európai fogyasztók és a Kaszpi térség között, csökkentve az orosz gáztól való függést.