Nem kapnak kártérítést a szegregált miskolci diákok

Vágólapra másolva!
A bíróság szerint nem szenvedtek kárt azok a diákok akiket - egy másik, jogerős ítélet szerint - cigány származásuk miatt különítettek el egy miskolci iskola tagintézményében. Az elsőfokú, nem jogerős ítélet szerint a szegregált iskolában ugyanolyanok voltak a feltételek, mint az anyaintézményben. A diákokat képviselő alapítvány fellebbez.
Vágólapra másolva!

Bár az egyenlő bánásmódhoz való jogok megsértését megállapította, kártérítést nem ítélt meg az iskolai szegregáció miatt roma diákok által indított perben a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Bíróság. A hétfőn kihirdetett elsőfokú, nem jogerős ítélet szerint a miskolci cigány tanulók nem szenvedtek kárt, vagy hátrányt az iskolai integrációval.

A felperesek - illetve az őket képviselő Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány - azt kifogásolta, hogy a miskolci önkormányzat ugyan összevont több általános iskolát, de a tagiskolák körzetének szétválasztásával elkülönítették a roma tanulókat. A Debreceni Ítélőtábla 2006 júniusában már megállapította, hogy a miskolci önkormányzat megsértette a roma származású tanulók egyenlő bánásmódhoz való jogát.

A kártérítési pert az alapítvány indította a fenntartó miskolci önkormányzat ellen, és egyenként félmillió forint nem vagyoni kártérítést követelt a hátrányt szenvedett, perben szereplő, eredetileg öt diák részére. A másodrendű felperes (az egyik diák) időközben elállt a pertől, így az ő esetében megszüntették az eljárást. A többi felperes esetében a kártérítési keresetet a bíróság elutasította.

A bíróság indoklása szerint azért nem állapított meg kártérítést a diákoknak, mert az "anya- és a tagiskola esetében" a színvonalbeli különbség nem bizonyítható, így a roma tanulók továbbtanulását nem gátolta semmi. Az ítélet ellen a roma diákok jogi képviselője fellebbezést nyújtott be. Mohácsi Erzsébet, az alapítvány elnöke az MTI-nek azt mondta: a gyerekeket igenis hátrány érte, hiszen színvonalbeli különbség van az iskolák között, ami hatással volt a tanulók továbbtanulására.

Kormos Vilmos, az önkormányzat közoktatásért felelős osztályának vezetője az MTI kérdésre azt mondta: már többször felajánlotta az alapítványnak, ne a bíróságon vitatkozzanak, hanem közös erővel és egyetértésben oldják meg az alapítvány által kifogásolt vélt vagy valós problémákat, de erre eddig nem volt válasz. A bírósági döntés kapcsán úgy fogalmazott: a független szakértői jelentés is megállapította, hogy a diákok semmilyen hátrányt nem szenvedtek.