Felgyorsult a jégzajlás a Tiszán

Vágólapra másolva!
Felgyorsult a jégzajlás a Tiszán, a kiskörei vízlépcsőnél harmadfokú készültséget rendeltek el. Megnehezedett ugyanis a jégtáblák átvezetése a vízlépcsőn - közölte az illetékes vízügyi igazgatóság. A folyó mentén jégtörő hajók állnak készenlétben, hogy ha kell, segítsék a zajlást.
Vágólapra másolva!

Harmadfokú készültséget rendeltek el a kiskörei vízlépcső környékén, mert az árhullámok kialakulásával felgyorsult a jégzajlás a Tiszán és megnehezedett a jégtáblák átvezetése a vízlépcsőn. A létesítménynél rendkívüli üzemrendet léptettek életbe - közölte a Közép-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság (Kötikövizig).

A Tisza északi részén és a Bodrog torkolatától délre jégzajlás látszik, a Tiszabercel feletti közel 35 kilométeres szakaszon viszont megszakításokkal áll a jég. A jég vastagsága általában 2-15 centiméter között van, de helyenként eléri a 70 centimétert is - mondta a Kötikövizig védelemvezetője, Varga László.

A kiskörei vízlépcsőnél a zajló jég átvezetése érdekében megszüntetik a duzzasztást, és rendkívüli üzemrendet vezetnek be. Ennek lényege, hogy hétfőn az esti óráktól megkezdődik a vízlépcsőnél a különböző vízszintek kiegyenlítése, amely várhatóan kedden hajnalra történik meg. Ezután átvezetik a jeget, majd kedden a déli óráktól újból visszatérnek fokozatosan a téli duzzasztási szintre. Szükség esetén a jégtörő hajókat is bevetik a jég levezetéséhez - magyarázta Varga.

A vízlépcsőn átvonuló víztömeg kedden éjszaka érheti el Szolnok környékét. A zajló jég jelentős károkat okozhat a stégekben, ezért a Kötikövizig arra kéri a tulajdonosokat, hogy időben helyezzék biztonságba értékeiket.

A jégzajlás hétfőn indult meg a Tiszán. Délelőtt két jégtörő hajó segítette Tiszalöknél a zajló jég levonulását, mások pedig készenlétban álltak a folyó mentén. A hajók párban dolgoztak, hogy ha egyik beszorul, a másik segíteni tudjon rajta.