Nabucco: 250 millió eurót ad az EU

Vágólapra másolva!
Az Európai Bizottság azt javasolja az EU-nak, hogy támogassa 250 millió euróval a Nabucco-gázvezeték megépítését. Az orosz gázfüggőség enyhítését célzó vezeték ügyében kedden Budapesten tartottak konferenciát, akkor Gyurcsány Ferenc kormányfő azt mondta: az induláshoz első körben 2-300 millió euró támogatásra lenne szükség, összesen azonban 2 milliárdot kért.
Vágólapra másolva!

Az Európai Bizottság szerdán hivatalosan javasolta, hogy a gazdaságélénkítési program keretében az Európai Unió támogassa 250 millió euróval a Nabucco gázvezeték építését. Ezen kívül a testület szokásos heti ülésén döntöttek arról, hogy Brüsszel 30 millió euróval támogatná a Románia és Magyarország közti gázösszeköttetést, 25 millió euróval pedig a Nagykürtös (Velky Krtis) és Balassagyarmat közti szlovák-magyar vezetéket is.

Kedden Budapesten rendeztek Nabucco-konferenciát, melyen 12 ország és több nemzetközi szervezet képviseltette magát. Ezen Gyurcsány Ferenc miniszterelnök első körben 200-300 millió, hosszabb távon kétmilliárd eurós támogatást kért a Nabucco-projekthez. A későbbiekben pedig az Európai Beruházási Bank (EIB) és az Európai Újjáépítési és Beruházási Bank (EBRD) hiteleire számítanak.

Andris Piebalgs energiaügyi biztos akkor azt mondta, az Európai Bizottság már szerdán dönthet a támogatásról, de a kétmilliárdos igényre csak annyit mondott, akkora összegre nem lesz szükség. A konferencián az Európai Beruházási Bank elnöke jelezte, hogy készek akár 25 százalékot is finanszírozni az orosz gázfüggőséget enyhítő vezeték 7,9 milliárd euróra becsült költségeiből. (A keddi budapesti Nabucco-csúcs eredményeiről bővebben itt olvashat.)