Nem oszlatná fel a parlamentet az MSZP és az SZDSZ

Vágólapra másolva!
Sem az MSZP, sem az SZDSZ nem támogatja a Fidesz javaslatát az Országgyűlés feloszlatásáról, így az valószínűleg nem kerül napirendre a csütörtöki rendkívüli ülésen. Az MDF támogatja a javaslat napirendre vételét, de az indítvány várhatóan így is elbukik.
Vágólapra másolva!

Az SZDSZ parlamenti frakciója úgy döntött, hogy a csütörtöki rendkívüli parlamenti ülésen nem fogja támogatni a Fidesz előre hozott választásokra tett indítványát - közölte szerdán Fodor Gábor pártelnök. A pártelnök úgy fogalmazott, a szabad demokraták azt szeretnék, ha a magyar politika olyan irányba indulna el, ahol a pártok összefogva tennének megvalósítható javaslatokat a válság kezelésére.

Fodor szerint jelenleg a válságkezelés a legfontosabb, nem pedig a válság elmélyítése, a Fidesz javaslata viszont az utóbbit szolgálná. A liberálisok a fideszes indítvány napirendre vételét sem támogatják - tette hozzá Fodor, mivel szerinte a javaslat napirendre vételével arról azonnal vita kezdődne. Fodor keddi közleményében még azt írta: érdemben megfontolják a Fidesz javaslatát.

"A Fidesz nincs is tisztában azzal, hogy a kormány valójában mit akar javasolni (...), meg sem hallgatta a kormány elképzelését, hiszen azt holnap fogjuk megismerni" - fogalmazott szerdán Fodor. Az MTI megkérdezte, hogy amennyiben a javaslatok nem megfelelőek a számukra, akkor támogatnák-e az előre hozott választást. Erre Fodor azt mondta, hogy abban az esetben hangot adnak majd a véleményüknek, de egy ilyen voksolás hosszú távú politikai bizonytalanságot jelentene, és most Magyarországnak az az érdeke, hogy ebből a helyzetből minél gyorsabban kilábaljon.

Az MDF viszont támogatja, hogy az Országgyűlés vegye napirendre a Fidesznek a parlament feloszlatását kezdeményező indítványát - közölte Herényi Károly frakcióvezető a házbizottság rendkívüli ülése után szerdán. Arról csak csütörtökön döntenek, hogy megszavazzák-e a javaslat sürgős tárgyalását, vagyis azt, hogy már a rendkívüli ülésen megkezdődjön az általános vita.

Herényi hozzátette: az MDF azt várja a Fidesztől, hogy egy ilyen kezdeményezés mellé tegyen le válságkezelő programot.

A Fidesz és a KDNP annak ellenére is kitart az új országgyűlési választások kezdeményezése mellett, hogy az MSZP és az SZDSZ egyértelműen elutasította, hogy a csütörtöki rendkívüli parlamenti ülésen napirendre kerüljön az ellenzéki frakciószövetségnek a parlament feloszlásáról szóló javaslata - mondta Répássy Róbert, a Fidesz frakcióigazgatója szerdai sajtótájékoztatóján. "Minden egyes perc, amit ez a kormány hivatalban tölt, súlyos károkat okoz, és eltékozolt idő" - jelentette ki Répássy.

Ezzel valószínűleg eldőlt a javaslat sorsa, mert az SZDSZ-nek és az MSZP-nek többsége van a parlamentben.