Éjszaka sem lesz áram a havazással sújtott zalai falvakban

Vágólapra másolva!
Több mint 50 ezer háztartásban nem volt áram szerdán a Dunántúlon, mert az erős havazás megrongálta az elektromos távvezetékeket. Sok helyen az áramhiány miatt víz és fűtés sem volt, és mintegy 20 ezer háztartásban éjszakára sem állt helyre a szolgáltatás. Vas megyében a katasztrófavédelem a honvédség segítségét kérte a rendkívüli helyzet miatt.
Vágólapra másolva!

A kedden este kezdődött havazás után csaknem 24 órával sincs még áram a Nyugat-Dunántúl több mint 120 településén - tájékoztatott a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság ügyelete szerdán este.

Az áramkimaradás legsúlyosabban Zala megyét érinti, ahol este 58 településen nem volt villany, de számos Vas és Veszprém megyei településen is hasonló gondokkal szembesültek. Több helyen víz sincs, mert az áramhiány miatt nem működnek a szivattyúk, a központi fűtéssel ellátott házakban pedig fűteni sem tudnak.

Az MTI információi szerint szerda este még mindig mintegy 20 ezer háztartást érint a 24 órával korábban kezdődött hálózati probléma, ami miatt körülbelül 10 ezer házban szünetel a vízszolgáltatás is. Számos helyen nem is várható, hogy az éjszaka folyamán helyre tudják állítani a villanyvezetékeket, mert a hó súlya alatt összeomlott és kidőlt távvezeték-oszlopokat csak speciális lánctalpas járművekkel tudják megközelíteni.

Reggel óta tart az áramkimaradás

Szerda reggel még több mint ötvenezer háztartásban nem volt áram Vas és Zala megyében a rendkívüli időjárás miatt. A két megyében 10-20 centi hó, Győr-Moson-Sopron megyében pedig havas eső esett.

A kedd este kezdődött havazás számos elektromos vezetéket megrongált, amelyek vagy elszakadtak a rájuk tapadó hótól, vagy a hó súlya alatt kidőlő fáktól, volt, ahol oszlopok törtek el. Az E.ON Hungária nagy erőkkel dolgozik az üzemzavar elhárításán, szerda délutánra az áramkimaradás egy részét megszüntették - mondta az [origo]-nak Egyházi Nikoletta az E.ON kommunikációs osztályának munkatársa.

Vas megyében az üzemzavar érintette Szombathely, Ikervár, Celldömölk, Sümeg, Zalaegerszeg, Lenti, Szentgotthárd és Körmend térségét, Zala megyében pedig a Nagykanizsa környékén található középfeszültségű hálózaton Söjtör, Bucsuszentlászló, Bak, Bánokszentgyörgy, Letenye, Bázakerettye, Hahót, Pacsa, Nagyrada, Marcali térségében voltak üzemzavarok. Az említett területeken a kisfeszültségű hálózaton is több üzemzavar lépett fel - közölte honlapján az E.ON Hungária.

A Zala megyei Egerváron, Gősfán, Lakhegyen és Vasboldogasszonyban kedden este 9 óra óta nincs áramszolgáltatás, de ennek hiánya miatt víz sincs, mert nem működnek a szivattyúk - közölte Németh József, a település polgármestere az MTI-vel. Az iskolában, az óvodában, és számos családi házban fűteni sem tudnak, mert a modern rendszerekben a keringetőszivattyúk áram nélkül nem tudják eljuttatni a vizet a radiátorokba. Az intézményekben csak ügyeletet tartottak, mert 16-17 fok volt a termekben. Mazzag Géza, Vasboldogasszony polgármestere szerint az áramhiány a közel 500 lelkes településen szintén komoly gondokat okoz. Itt is leginkább a fűtési rendszerek működtetésében okoz fennakadásokat.

A honvédség segítségét kérték

A Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság arról tájékoztatta az MTI-t, hogy 18.30-kor 58 zalai településen nem volt még áram. Az E.ON-nal folyamatosan tartják a kapcsolatot, és onnan azt az információt kapták, hogy néhány településen egy-két órán belül helyreáll a szolgáltatás, de például Zalatárnok térségében holnapig biztosan nem.

A katasztrófavédelemtől kértek segítséget Gellénházáról, ahol az idősek otthonában melegedőt alakítottak ki a falu lakói számára. Erről a rendőrség hangosbemondón tájékoztatja a lakosságot. A tűzoltók műszaki mentő gépkocsiján lévő aggregátorral több településen a vízkutak szivattyúit is működésbe hozták, hogy a hálózatba kerüljön ismét víz. Manninger Jenő, a megyegyűlés elnöke közölte: csütörtök délelőttre összehívták a megyei védelmi bizottságot, ahol az áramszolgáltatótól is tájékoztatást várnak a történtekről és a helyzet kezeléséről.

Vas megyében 18 őrségi és hegyháti településen nincs áram. Kovács Ferenc, a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Bizottság elnöke az MTI-nek elmondta: a megye területén, Gersekarát község határában 60 villanyoszlop összeroppant. "A Vas Megyei Védelmi Bizottság, a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság a honvédség segítségét, a miniszter engedélyét kérte a kialakult helyzet miatt" - közölte.

Öt településen - Őriszentpéter, Pankasz, Telekes, Győrvár, Apátistvánfalva - a szolgáltatás helyreállásáig nem üzemel az iskola, Oszkón pedig az óvoda. Kovács Ferenc szerint teljes bizonyossággal kimondható, hogy a szerdán már nem áll helyre az áramszolgáltatás, ezért a Vas Megyei Közgyűlés elnökeként elrendelte az oszkói telephelyű idősek otthona áttelepítését a Vas Megyei Idősek Otthona intézménybe, Vasvárra.

Fennakadások az utakon

Problémákat okozott a havazás Zala és Vas megye útjain is. A 86-os főúton Zalalövő, illetve Nádasd térségében összesen öt kamion fordult keresztbe a havas úton. Kedd éjjel ezért lezárták a főút egy részét. A lezárást szerdán délben, a kamionok kimentése után oldották fel. Az MTI helyszíni tudósítója szerint a katasztrófavédelem munkatársai utolsóként egy kopott, nyári gumikkal felszerelt szlovén kamiont emelték ki daruval egy árokból.

Zala megye több alsóbb rendű útján kidőlt fák okoztak problémát. Szerda reggel a 74-es főút zalaegerszegi szakaszánál, a 7-es főúton Zalasárszegnél, valamint Zalaháshágy és Zalacséb között kellett fák eltávolításánál segíteniük a tűzoltóknak

Az [origo] időjárás rovata szerint szerdán főként a Bakony környékén várható havazás, a közép- és dél-magyarországi megyékben változó halmazállapotú csapadékra, keleten és északkeleten főként esőre számíthatunk. Csütörtök délelőtt a középső megyékben is egyre inkább havazásra készülhetünk, míg délután várhatóan megszűnik a csapadék.