Péntek reggel sincs áram 34 dunántúli településen

Vágólapra másolva!
A csütörtök éjszakát is áram nélkül, gyertyafény mellett kell kibírnia több tucat dél-dunántúli település lakóinak, a rossz terepviszonyok miatt ugyanis még mindig nem sikerült helyreállítani az áramszolgáltatást. A keddi havazás miatt megrongálódott vezetékeket az E.ON szerint pénteken sikerülhet teljesen rendbe rakni.
Vágólapra másolva!

Még csütörtök éjszaka is áram nélkül maradt több település a Dél-Dunántúlon, ahol a kedden kezdődött havazás súlyosan megrongálta az elektromos vezetékeket. Az áramszolgálató harmincnégy településen nem tudta helyreállítani az áramszolgáltatást teljes egészében - mondta Patay László, az E.ON Észak-dunántúli Áramhálózati Zrt. igazgatóságának elnöke. Csütörtök este még úgy számoltak, hogy ez mintegy hatezer fogyasztási helyet jelent, de a péntek reggeli adataik alapján csak kevesebb, mintegy 4 400 háztartást nem tudtak visszakapcsolni a hálózatra.

A csütörtök éjszaka is ellátatlan településrészek között sok a külterület, illetve pincesor, csak hat-nyolc olyan község van, amely teljes egészében nélkülözi az áramot péntekig - mondta Patay László. Az igazgatósági elnök szerint az áramszolgáltató munkatársai jelenleg is megfeszített erővel, nagyon nehéz körülmények között dolgoznak a szolgáltatás mielőbbi helyreállításán.

Az E.ON-nak elegendő ember és technika is a rendelkezésére áll, a munkálatok a kedvezőtlen terepviszonyok miatt nem haladnak a terveik szerinti gyorsasággal -mondta. Teljesen felázott szántóföldeken, szinte megközelíthetetlen helyeken kell oszlopokat állítani, olyan helyekre kell darut eljuttatni, ahol még a lánctalpas járművekkel is sokszor megsüllyednek.

Patay László hozzátette: azoknak a településeknek a polgármestereivel, illetve katasztrófavédelmi igazgatóságaival, amelyeket várhatóan csak pénteken tudnak majd visszakapcsolni a hálózatba, még csütörtökön felveszi a kapcsolatot telefonon. Azt viszont nem tudta megmondani, hogy melyek ezek a települések. Szavai szerint kollégái összesítik a listát.

A Zalavíz Zrt. csütörtök esti tájékoztatása szerint az éjszaka folyamán két településen, Kispáliban és Csöngetmajorban nem volt vezetékes víz az áramhiány miatt, így az itt élő mintegy 250 embernek lajtoskocsikkal szállítottak ivóvizet. Péntekre a víziközmű szolgáltatási problémák átmenetileg megoldódtak, a vezetékes vízellátást és a csatornaszolgáltatást is biztosítani tudják - írta az [origo]-nak a Zalavíz Zrt., melynek területén 15 települést még most is érint az.

Az [origo]-nak az áramszolgáltató regionális kommunikációs területi referense, Egyházi Nikoletta is csak annyit tudott mondani, hogy péntek reggel lesznek friss információik. "Biztos, hogy még holnap is lesznek települések, amelyeket érint az üzemzavar, de a pénteken folyamán várhatóan már mindenhol helyreáll a szolgáltatás" - fogalmazott.

50 ezer lakásban ment el az áram

A kedden este kezdődött havazás miatt az első időszakban több mint 50 ezer háztartást érintett a Nyugat-Dunántúlon az áramkimaradás. Zala, Vas, Veszprém és Somogy megyei településeken szűnt meg vagy szakadozott a szolgáltatás. Több helyen második napja nincs víz, mert az áramhiány miatt nem működnek a szivattyúk, a központi fűtéssel ellátott házakban pedig szintén emiatt nem tudnak fűteni. Az éjszaka a tűzoltók műszaki mentő autóin lévő aggregátorral több településen is működésbe hozták a vízkutak szivattyúit, hogy a hálózatba ismét víz kerüljön.

Forrás: MTI
Felázott földön, nagy hóban dolgoznak a szakemberek

Csütörtökön délelőtt még 94 településen szünetelt az áramszolgáltatás az E.ON informácói szerint, összesen 14 ezer háztartás volt áram nélkül a csütörtökre virradó éjszaka. A Vas megyei Őriszentpénter polgármesteri hivatalában az [origo]-nak telefonon arról számoltak be, hogy az emberek nehezen tolerálják az áramkimaradást, és egyre türelmetlenebbek, az E.ON emberei pedig folyamatosan, éjszaka is dolgoznak az elhárításon.

A Vas megyei védelmi bizottsághoz beérkezett információ szerint a megyében csütörtökön 16 órakor 12 településen még teljes áramszünet volt, további öt településen pedig csak részleges volt az áramszolgáltatás. Az E.ON saját - az MTI birtokában lévő - jelentése szerint Vas, Zala és Somogy megyében 16 órakor összesen még 74 település volt érintett teljesen, vagy részlegesen az áramszünetben.