Vágólapra másolva!
100 ezer forintos büntetést kaphat a jövőben az az autós, aki megszegi a főpolgármester által kihirdetett szmogriadó rendelkezéseit. A Fővárosi Közgyűlés csütörtöki döntése alapján ugyanakkor kisebb a valószínűsége, hogy ilyen korlátozás újra életbe lép, hiszen az módosított szabályok szerint az autóközlekedés korlátozása magas légszennyezés esetén már nem kötelező, csak lehetséges.
Vágólapra másolva!

Budapesten a jövőben 100 ezer forintig terjedő pénzbírságot kaphatnak azok az autósok, akik megszegik szmogriadó-rendeletet. A Fővárosi Közgyűlés erről csütörtökön döntött a korábbi rendelkezés betartathatóságának érdekében.

A főváros új szmogriadó-rendelete ezen kívül rögzíti azt is, hogy a jövőben a szmogriadó életbe lépését megelőző napon este hat óráig nyilvánosságra kell hozni a riadó elrendelését. A szmogriadó meghatározott időkorlátok között, reggel hattól este tíz óráig lesz érvényben.

A korábbi kategorikus tiltással ellentétben az új szabályozás szerint a főpolgármester nem "elrendeli", hanem szükség esetén "elrendelheti" a járműkorlátozásokat. Ez azt jelenti, hogy a városvezetésnek van mérlegelési jogköre, és többé nem köteles életbe léptetni a rendkívül szigorú korlátozást.

A rendelet pontosítja azoknak a járműveknek a körét is, amelyekre a szmogriadó nem vonatkozik: a taxik például ekkor is közlekedhetnek majd.

Váratlan változtatás

Szmogriadót először január 11-én rendeltek el Budapesten, aznap elvileg csak a páratlan, másnap csak a páros rendszámú autók közlekedhettek volna. A főváros szmogriadó rendeletéről azonban kiderült, hogy betarthatatlan, hiszen a szabályszegőket a rendőrség nem büntethette meg. Lehetőség ugyan lett volna erre, de csak áttételesen.

A januári szmogriadó tapasztalatai alapján az ellenzék sem vitatta a változtatások szükségességét. Kifogásolták azonban, hogy a változtatásokról szóló anyagot csak a közgyűlésen kapták kézhez, hiányolták a szükséges egyeztetéseket, szakvéleményeket. Úgy vélték, hogy emiatt rövidesen újabb módosításra lesz szükség.

A változtatások valóban váratlanul kerültek a közgyűlés elé, hiszen hétfőig a fővárosi önkormányzat illetékesei még semmilyen konkrét tervről nem tudtak beszámolni az [origo] érdeklődésére. A múlt héten kétszer is rákérdeztünk, hogy milyen tanulságokat vontak le a szmogriadóból, és mi várható a jövőben, de az illetékesek sem konkrétumokat, sem tervezett vagy megtett intézkedéseket nem tudtak felsorolni, csupán a minisztériumok felelősségét emlegették.