Önkormányzati sikerdíjakat kifogásol egy MSZP-s képviselő

Vágólapra másolva!
A jó erkölcsbe ütköznek, ezért semmisek azok a szerződések, amelyeket 25 önkormányzat kötött egy budapesti tanácsadó céggel - álltja Tóth Károly szocialista képviselő, aki vizsgálatot akar az ügyben. A cég vezetője szerint ők befektetési tanácsokat adnak, és csak az elvártnál nagyobb hozam után kapnak prémiumot. Az önkormányzatok szerint a kft. megdolgozott a pénzéért.
Vágólapra másolva!

Egymilliárd forint sikerdíjra számíthat egy budapesti cég, a Priv-Invest Gazdasági Tanácsadó Kft., amelyet 25, korábban kötvényeket kibocsátó önkormányzat bízott meg értékpapírok forgalmazásával, legalább 100 milliárd forint értékben - jelentette ki Tóth Károly szocialista országgyűlési képviselő pénteki sajtótájékoztatóján Békéscsabán. A képviselő az ügyben vizsgálatot kért a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletétől és a Pénzügyminisztériumtól.

Tóth nem kívánta részletezni, hogy milyen pártállásúak az érintett önkormányzatok, de azt mondta, Békés megyében három szerződőről tud: Békéscsaba és Békés városáról, valamint a Békés megyei önkormányzatról, ezeket pedig mind fideszes többségű testületek irányítják. Tóth szerint hasonló szerződéseket kötött a mezőtúri, a tatai és a törökszentmiklósi önkormányzat is. (A cég honlapján az ügyfelek listáján két tucat önkormányzat mellett szerepel a ma már nem létező Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma is)

A képviselő bemutatta a békéscsabai szerződést, amely szerint a város a mintegy négymilliárd forintos kötvénykibocsátást követően megbízta a Priv-Invest Gazdasági Tanácsadó Kft-t a kötvényekből származó bevétel kezelésével. A dokumentumokból az derült ki, hogy a kft. több mint bruttó 40 millió forint prémiumot vehet fel Békéscsabától. "Biztos vagyok benne, hogy ezek a szerződések erkölcsileg elfogadhatatlanok, és a jó erkölcsbe ütköznek" - jelentette ki Tóth, aki szerint a cég azzal "realizálta a sikerdíjat", hogy a rábízott összegből állampapírokat vásárolt.

A cégvezető mosolyog

"Mi nem foglalkozunk értékpapír-forgalmazással, mi tanácsadók vagyunk" - mondta az [origo]-nak Csapó Ágnes, a Priv-Invest Kft. ügyvezetője. Szerinte a cég tanácsadóként közreműködött az önkormányzatok kötvénykibocsátásainál, majd tanácsokat adott arra nézve, hogyan fektessék be az abból származó összeget, amíg fel nem használják. Csapó szerint valóban körülbelül 25 önkormányzati ügyfelük van, amelyeknek megközelítőleg 60-80 milliárd forintos befektetéseit kezelik.

Csapó Ágnes azt mondta, mosolyra készteti Tóth állítása, amely szerint egymilliárd forintos sikerdíjat vehetnek fel. Szerinte annak is örülnének, ha ennek az összegnek a negyedét, ötödét elérnék. A szerződéseik ugyanis meghatároznak egy alaphozamot, amit mindenképpen el kell érnie a befektetéseknek, és az e fölött elért eredmény 0,5-0,9 százalékát kapják meg prémiumként.

Minden önkormányzatnak van saját szabályzata a pénzkezelésről, és a Priv-Invest szerződéseit is a képviselő-testületek hagyták jóvá - állítja Csapó. Az ügyvezető az [origo] kérdésére azt mondta, az önkormányzatok belső szabályzata határozza meg azt is, hogyan választják ki a tanácsadókat, de szerinte erről nem kell közbeszerzési eljárást szerinte lefolytatni. Néhány önkormányzatnál bekértek három ajánlatot, máshol azonban a cég jó referenciái alapján bízták meg a Priv-Investet - mondta Csapó.

Elégedett ügyfelek

Hegmanné Nemes Sára, Szolnok gazdasági ügyekért felelős alpolgármestere az MTI-nek pénteken azt mondta: a város önkormányzata a kötvénykibocsátásokhoz és az adósságkezeléshez pénzügyi tanácsadót alkalmaz. Több portfoliókezelői szerződésük is van, de szerinte a Priv-Invest a legsikeresebb. - jelentette ki. A 2008-as esztendőben 960 millió forintos haszonra tettek szert a cég tanácsainak köszönhetően, amelyekért csupán néhány millió forintos sikerdíjat fizettek ki - mondta az alpolgármester.

Mlinárcsek János, Mezőtúr alpolgármesterének tájékoztatása szerint a város tavaly októberben bocsátott ki 1,8 milliárd forint értékben kötvényt, és az értékpapírok forgalmazásával a Priv-Investet bízták meg. A budapesti céget több pályázó közül választották ki. Mint mondta, a szerződés alapján az elszámolás negyedévenként esedékes, ezért az első elszámolásra csak idén februárban kerül sor.

A kft. megdolgozott a pénzéért - mondta az MTI-nek Izsó Gábor békési polgármester is, aki azonban nem kívánta elárulni, hogy pontosan mennyi prémiumot fizetett ki Békés városa a cégnek. Michl József, Tata fifeszes polgármestere szerint csaknem hárommilliárd forintos kötvényük kezelési költsége 100 millió forint volt, miközben a társaság 200 millió forintos hozamhoz juttatta a várost.