Vágólapra másolva!
Felméri a bírák leterheltségét az Országos Igazságszolgáltatási Tanács, hogy meghatározhassa a szükséges bírói létszámot. A cél, hogy megszűnjenek az Ennek segítségével megszüntethetőek lesznek az aránytalanságok. A tanács teljesítménymérést is végez majd a bírák körében.
Vágólapra másolva!

A bírói terhek felmérésén dolgozik az Országos Igazságszolgáltatási Tanács (OIT), hogy meg tudja határozni az indokolt és szükséges létszámot az egyes bíróságokon - mondta Fazekas Sándor, az OIT elnökhelyettese pénteken Balassagyarmaton, az összbírói értekezlet után. Mintául kiválasztottak két kerületi, két városi és három megyei bíróságot. Itt a bírók minőségi mutatókat töltenek ki, például egy-egy ügyben a vádlottak, az igénybe vett szakértők, a tárgyalási napok számát, a nyomozati irat terjedelmét is rögzítik.

Külső szakemberek, elsősorban jogász statisztikusok bevonásával egzakt módon fel tudják majd térképezni a munkaterheket, ennek ismeretében pedig meg lehet határozni az indokolt és szükséges bírói létszámot az egyes bíróságokon - mondta Fazekas. Hozzátette, "a folyamat végén ott van a bírói teljesítménymérés is", vagyis az aránytalanságok megszüntetése mellett a bírósági igazgatási vezetők munkáját is megkönnyíti az új statisztikai rendszer.