Soron kívüli kormányülés lesz vasárnap

Vágólapra másolva!
Vasárnap soron kívüli kormányülésen egyeztetnek a miniszterek a Gyurcsány Ferenc által csütörtökön beharangozott reformokról - tudta meg az MTI. Gyurcsány ígérete szerint február 16-ára kész javaslatokkal állnak az országgyűlés elé, ezért van szükség a rendkívüli egyeztetésre. Kiss Péter kancelláriaminiszter meghökkentő mértékű átrendezést emleget.
Vágólapra másolva!

Soron kívüli, kibővített ülést tart a kormány vasárnap - értesült kormányzati forrásból az MTI pénteken. A vasárnapi kormányülés összehívására azért volt szükség, hogy tartani tudják a miniszterelnök által csütörtökön kilátásba helyezett átalakításokra vonatkozó menetrendet.

A kormányfő akkor azt mondta: a számszerűsített legfontosabb javaslatokat a parlament tavaszi ülésszakának első, február 16-i ülésére benyújtják. A vasárnapi kormányülésen várhatóan a javaslatok előkészítéséhez szükséges döntéseket hozzák meg.

A miniszterelnök a parlament rendkívüli ülésén az átalakítási irányokról elmondta: jelentősen és határozottan kell csökkenteni a személyi jövedelemadót és a tb-járulékot, ezzel egyidejűleg el kell törölni a vállalkozások, magánszemélyek különadóját.

Mint mondta, a kormány ezermilliárd forintos átcsoportosítást tervez az adórendszerben, amihez jelentősen szűkíteni kell a meglévő mentességeket és kedvezményeket, mérsékelten növelni kell az áfát, illetve létre kell hozni az egységes vagyonadót.

Azt is javasolják, hogy a nyugdíj kivételével növeljék meg és bruttósítsák azokat a szociális és jóléti támogatásokat, amelyeket ma mindenki alanyi jogon kap, majd vonják be őket az adórendszerbe, de úgy, hogy az átlagosan vagy annál rosszabbul keresők számára ez ne jelentsen veszteséget. A kormányfő kijelentette: az adó-, a szociális rendszer, a foglalkoztatás együttes és átfogó reformjára van szükség, hogy jobban megérje dolgozni, és nagyobb legyen az ösztönzés a foglalkoztatásra.

A kormány megvitatja a kisebb létszámú parlamentre és az ehhez tartozó választójogi törvényre, a parlamenti képviselők tiszteletdíjára és költségtérítésére, az önkormányzatok megújítására vonatkozó elképzeléseket, melyeknek része az önkormányzati képviselők létszámának jelentős csökkentése is - áll akormányszóvivői iroda szombati közleményében.

A vasárnapi kormányülésen a kabinet tagjai mellett ott lesz az MSZP elnöksége, valamint a szocialista képviselőcsoport vezetése.

A kormány azt tervezi, hogy azokat az intézkedéseket, amelyeket saját hatáskörben megtehet, rendeletek és határozatok formájában közzéteszi, a törvénymódosításokat igénylő javaslatokat pedig folyamatosan terjeszti az Országgyűlés elé - mondta Kiss Péter kancelláriaminiszter szombaton Békéscsabán.

Ha azt akarjuk, hogy ezekből a lépésekből jó pár már július elsejével életbe lépjen, akkor a törvénymódosító javaslatoknak legkésőbb március végéig folyamatosan bent kell lenniük a ház előtt - mondta a szocialista politikus a sajtótájékoztatón.

"Bennünket a helyzeten túl a parlament menetrendje is sürget, de ezt végiggondoltuk" - fogalmazott Kiss Péter. A közterhek csökkentésének mértéket firtató újságírói kérdésre válaszolva nagyon, sőt "meghökkentően" jelentősnek nevezte a kormányzati szándékot.

A különféle intézkedésekről szóló első parlamenti reagálásokból azt szűrte le a kancelláriaminiszter, hogy a "dolgok irányát, dallamát, bejelentett elemeit" a parlament két kisebb pártja rokonszenvvel fogadta. Az MDF-ről szólva azt emelte ki, hogy a párt támogatja a tervezett forgalmiadó-emelést.

Az SZDSZ ugyan nem támogat semmiféle adóemelést - tette hozzá -, ám a kancelláriaminiszter úgy gondolja, hogy egy szerényebb mértékű átrendezéshez valószínűleg elegendő lenne egy nagyon jelentős költségcsökkentés.

"Egy nagyon jelentős költségcsökkentés, és még további szerény források pluszban, viszont egy nagyon nagy átrendezés esélyét jelentik, és mi ebbe az irányba szeretnénk mozdulni" - mondta Kiss Péter.