A rendőrkapitány mellett tüntettek Miskolcon

Vágólapra másolva!
Annak ellenére tüntettek vasárnap este Miskolcon, hogy korábban bejelentették: posztján maradhat a helyi cigányok bűnözéséről általánosítva beszélő miskolci rendőrkapitány, Pásztor Albert. A főrendőrt kijelentései miatt rövid időre áthelyezte Bencze József országos főkapitány. A szombaton lezárt vizsgálat szerint azonban Pásztor nem követett el jogsértést, így posztján maradhat.
Vágólapra másolva!

Mintegy két és félezren gyűltek össze vasárnap késő délután a miskolci Városház téren, a Pásztor Albert városi rendőrkapitány mellett szervezett szimpátiatüntetésen. A demonstrációt annak ellenére is megtartották, hogy a kapitányt visszahelyezték posztjára, a városvezetés és a posztjára visszahelyezett Pásztor is arra kérte a miskolciakat, ne menjenek el a tüntetésre. A tömegben több árpádsávos és Jobbik-zászlót lehetett látni, a demonstrálók közül többen a Magyar Gárda egyenruháját viseték. Jelen a tömegben volt Káli Sándor, Miskolc MSZP-s polgármestere is.

A demonstráción felszólalt Szepessy Zsolt, Monok polgármestere, aki korábban azzal szerzett ismertséget, hogy munkavégzéshez kötötte a szociális segélyek kifizetését. A polgármester szerint jelenlegi "bűnözői hullám" tapasztalható, ezért azonnali intézkedésekre van szükség a tulajdon védelmében. Szepessy azt állította, vidéken a lopásokat és a rablásokat döntő többségében cigány emberek követik el, de ez szerinte nem azt jelenti, hogy minden cigány bűnöző.

Molnár Oszkár fideszes országgyűlési képviselő, Edelény polgármestere azt mondta, a magyar társadalom egyik legégetőbb problémája a romakérdés. Az utóbbi évek romapolitikája szerinte azt eredményezte, hogy a többségi társadalom tagjai hajlamosak arra, hogy "egy kalap alá vegyék a cigányságot", pedig a cigányok közt is vannak "tisztességes, a többségi társadalomba beilleszkedők, akiket támogatni kell, és vannak tisztességtelen, bűnözésre hajlamosak is, akiktől félünk kell" - mondta a képviselő.

Pásztor maradhat

Bencze József országos rendőrkapitány vasárnap közölte, hogy megszüntette Pásztor átvezénylését, így a rendőrkapitány folytathatja a munkáját. A döntést jóváhagyta Draskovics Tibor rendészeti miniszter is. A szombaton lezárt vizsgálat szerint Pásztor Albert viselkedése nem volt jogsértő, ezért az országos rendőrkapitány javasolta átvezénylésének megszüntetését - mondta az MTI-nek Bencze. A főkapitány hozzátette: erről még szombaton este tájékoztatta a rendészeti minisztert, akinek egyetértő válasza vasárnap érkezett meg az ORFK-ra.

Az országos főkapitány szerint a vizsgálat megállapította, hogy a vitatott nyilatkozat általánosításra, félreértésre alkalmas lehet, ezért a figyelmezteti a miskolci rendőrfőkapitányt. Minden megszólaló számára fokozott követelmény az általánosításra lehetőséget adó, félreérthető nyilatkozatok elkerülése - fogalmazott Bencze József. Pásztor közleményben jelentette ki, hogy a rendőrfőkapitány döntését tudomásul vette és elfogadta. A rendőrkapitány azt írta, elítéi a faji és etnikai alapú megkülönböztetés minden formáját, és örül, hogy megértették, ő nem rasszista.

Pásztor Albert pénteki miskolci sajtótájékoztatóján azt mondta: a decemberben és januárban Miskolcon történt valamennyi rablási "bűncselekmény elkövetője cigány származású volt". A Borsod Online tudósítása szerint a kapitány azt mondta: "nyugodtan kijelenthetjük, hogy az ilyen erőszakos jellegű közterületi rablások elkövetői cigány emberek. Igazából Miskolcon azt kell, hogy mondjam, hogy legfeljebb pénzintézetet vagy benzinkutat rabol ki magyar, minden más rablás viszont az ő részük." Ezt követően Draskovics Tibor kezdeményezésére Bencze József azonnali vizsgálatot rendelt el, amelynek idejére átvezényelte a főrendőrt a megyei főkapitányságra.

Gyurcsány tudomásul vette a döntést

Draskovics Tibor miniszter szombaton egy televíziós műsorban azt mondta: a miskolci rendőrkapitány a nyilatkozatával átlépett egy olyan határt, amelyet az állam képviselője nem léphet át, és az áthelyezésével erkölcsi alapú döntés született. A miniszter szerint nagyon sokan "rosszul élik" meg a rendőrkapitány áthelyezését mert tehetséges, eredményes, jó vezetőnek tartják. A tárca vezetője hozzátette, neki is "vérzik a szíve" érte.

A rendőrkapitány ügyében maga a kormányfő kérte a vizsgálat lehető leggyorsabb lezárását - közölte Gyurcsány Ferenc vasárnapi sajtótájékoztatóján. Elmondta, hogy konzultált az ügyben Draskovics Tibor rendészeti miniszterrel és "tudomásul vette" a vizsgálat eredményét. A miniszterelnök hangsúlyozta, hogy reméli: nemcsak az kap nyilvánosságot az ügyben, hogy marad a posztján a rendőrkapitány, hanem az is: elmarasztalást kapott a történtekért.

Forrás: MTI

kattintson!

Draskovics nem mond le

"Draskovics Tibor ezen a hétvégén minden eddiginél ékesebben bizonyította alkalmatlanságát. A kormány eddig is képtelen volt a közbiztonság fenntartására Magyarországon, a törvénytisztelő emberek biztonságát - határozatlansága, cselekvőképtelensége miatt - nem tudja garantálni. Itt az ideje, hogy Draskovics Tibor távozzon posztjáról" - közölte Lázár János az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának fideszes elnöke vasárnapi nyilatkozatában.

Draskovics Tibor nem tervezi, hogy lemondjon a miskolci rendőrkapitány ügye miatt. Az igazságügyi és rendészeti miniszter erről újságírók előtt nyilatkozott a kormány soron kívüli vasárnapi ülése után. A miniszter véleménye szerint Miskolc rendőrkapitánya jól felkészült, sikeres, eredményes rendőri vezető, aki azonban ebben az ügyben hibázott, mert szavaiból olyan következtetéseket lehetett levonni, amelyeket reméli, Pásztor Albert sem gondolt. Draskovics Tibor közölte, ő kérte Bencze Józsefet arra, hogy gyors legyen a vizsgálat.

Közös érdem - mondja a polgármester

A politikai pártok, a kisebbségi és civilszervezetek közös érdeme, hogy Pásztor Albert miskolci rendőrkapitány visszakerülhetett posztjára - mondta Káli Sándor (MSZP) miskolci polgármester vasárnapi rendkívüli sajtótájékoztatóján, azt követően, hogy Bencze József országos főkapitány vasárnap úgy döntött, folytathatja munkáját a kapitány.

A polgármester nagy horderejű döntésnek tartja azt, hogy egy - a szavai szerint - elhamarkodott döntést ilyen gyorsan visszavontak. Példaértékű volt ez az összefogás, mert ismét megmutatta, hogy Miskolc jelentős ügyekben össze tud fogni - fogalmazott a városvezető, utalva ezzel arra, hogy a város és a megye szocialista országgyűlési képviselői, a Fidesz-KDNP miskolci önkormányzati frakciója, kisebbségi és civilszervezetek egyként álltak ki a városi kapitány mellett, miként a Fidesz megyei elnöke is, aki egyúttal a megyei közgyűlés elnöke is.

Készenléti rendőrséget akarnak Miskolcon

A sajtótájékoztatón jelenlévő Gúr Nándor országgyűlési képviselő, az MSZP Borsod-Abaúj-Zemplén megyei szervezetének szombaton megválasztott új elnöke elmondta: a Pásztor Albert ellen kezdett vizsgálat gyors lefolytatása, és megnyugtató rendezése ügyében közbenjártak a miniszterelnöknél és a Miniszterelnöki Hivatalt vezető miniszternél, valamint az országos rendőrfőkapitánynál.

A polgármester egyébként úgy vélekedett: ezzel az alapkérdés azonban nem oldódott meg. Részletekről szólva elmondta: a rendőrséget, annak eszközeit meg kell erősíteni, "kérjük azt, hogy készenléti rendőrség kerüljön Miskolcra", a városvezetés kezdeményezi, hogy kapjon megfelelő finanszírozást a polgárőrség és a városőrség is.

Káli Sándor: A romakérdés sorskérdés

Bár itt és most Miskolcról volt szó, de a probléma , a roma-kérdés egésze nem miskolci specifikum, ez Északkelet- és Dél-Magyarország problémája, ezeket a problémákat Draskovics Tibor miniszternek is el kívánom mondani - hangoztatta Káli Sándor, aki hozzátette: szorgalmazza, hogy a Gandhi Gimnáziumnak legyen tagiskolája Miskolcon, a Lépésről lépésre program - amely romagyerekek iskolai felkészítését szolgálja - pedig lényegesen több támogatáshoz juthasson.

A romakérdés sorskérdés, ezzel nem lehet nem foglalkozni - szögezte le. Káli Sándor közölte azt is: miután Pásztor Albert visszakerült posztjára, lényegében okafogyottá vált a vasárnap délutánra mellette meghirdetett szimpátiatüntetés, és arra kérte a miskolciakat, maradjanak otthon, Miskolc legyen továbbra is a "rend városa". A tájékoztató ideje alatt jelentették be a szervezők, hogy a demonstrációt megtartják, mert Pásztor Albert miskolci rendőrkapitányt úgy helyezték vissza, hogy figyelmeztetést kapott.