Bokros: válság idején van esély a reformokra

Vágólapra másolva!
Amikor válság van, akkor könnyebb megvalósítani a reformokat - mondta a Népszabadságnak Bokros Lajos. A volt pénzügyminiszter szerint a társadalom ilyenkor elfogadóbb, ráadásul a politikusoknak is kevesebb a vesztenivalója.
Vágólapra másolva!

Könnyebb a reformokat megvalósítani, amikor válság van - mondta a Népszabadságnak adott interjúban Bokros Lajos volt pénzügyminiszter. Szerinte a társadalom ilyenkor elfogadóbb: mindenki tudja, hogy áldozatot kell hozni, és a felmérések szerint sokan készek is erre, a politikai osztálynak pedig kevesebb a veszíteni valója.

"A világ számos országában meghozták a szükséges intézkedéseket, és a hatásuk pozitív volt. Most olyan idők járnak, amikor nálunk is megint neki lehet rugaszkodni" - mondta Bokros. A Horn-kormány volt pénzügyminisztere szerint reformok nélkül az ország elveszíti a versenyképességét nem csak nyugathoz, de kelethez képest szerint reformok nélkül is.

"Ha erre a magyar egészségügy képtelen lesz, akkor aki tud, elmegy külföldre. Akkor válik majd szét igazán tehetősekre és szegényekre a világ. Utóbbiaknak marad a hazai pocsék, a gazdagok pedig majd még jobban igyekeznek megkerülni a járulékfizetést. Hiszen nem kapnak majd érte semmit. A magyar intézmények háromnegyedére nem lesz szükség. A világ nem a magyar középszer megőrzésének irányába megy" - mondta Bokros azzal kapcsolatban, hogy mi várható reformok nélkül az egészségügyben.

A volt pénzügyminiszter szerint abban, hogy nem indultak be a reformok felelős a Fidesz és az MSZP is. "A Fidesz minden reformot ellenez. Az MSZP pedig hol ezt mondja, hol azt, hol radikális reformer, aztán a bársonyos reformokat is lehetetlennek tartja. Ez nem hiteles. Az egyik politikai osztály direkt szennyezi a közérthető beszédet annak érdekében, hogy az emberek csak a negatívumokat lássák meg, a másik oldal viszont képtelen elmagyarázni, miről is szól az egész." - mondta.

A reformok beindításához a kormányzat hitelességére, valamint ara a képességre van szükség, hogy egyszerű szavakkal el tudják magyarázni a társadalomnak, hogy a reformok végrehajtása miért elengedhetetlen a növekedés, a felzárkózás szempontjából - mondta Bokros. Aki hozzátette, egy kormányban csak akkor vállalna szerepet, ha az olyan programot akarna valósítani meg, amelynek életképességének száz százalékig hisz.