Orbán a Financial Timesnak: Csak zajkeltésben jó a kormány

Vágólapra másolva!
Elszalasztja a kormány a válság által teremtett lehetőséget arra, hogy nekilásson a szerkezeti reformoknak - mondta Orbán Viktor a Financial Timesnak adott interjújában. A lap arról ír, hogy az ellenzéki politikus a nagy visszatérésre készül.
Vágólapra másolva!

Az országot sújtó gazdasági válság lehetőséget teremthet a politikai visszatérésre Orbán Viktornak, a magyarországi konzervatív oldal vezetőjének - írja keddi számában a Financial Times, amelynek interjút adott a Fidesz elnöke. A lap szerint a politikus biztos abban, hogy a jövő évi országgyűlési választáson - ha nem még korábban - átveheti a hatalmat Gyurcsány Ferenc jelenlegi miniszterelnöktől. Mint megjegyzik, ez nagy visszatérés lenne Orbán számára, akit a pártján belül is kritikák értek, amiért a 2002-es vereségük után 2006-ban sem sikerült győzniük a választásokon.

A szocialista kormány elszalasztja a válság által teremtett esélyt a szerkezeti reformok elindítására - mondta Orbán Viktor a Financial Timesnak. A Nemzetközi Valutaalap (IMF), a Világbank és az EU által nyújtott 25 milliárd dolláros pénzügyi csomag a magyar küladósság refinanszírozására szolgál, nem pedig a reformok támogatására használják fel - tette hozzá. A csomag mozgásteret adott volna az intézkedésekhez, ezért így értékes időt veszít az ország a Fidesz elnöke szerint.

Orbán Viktor arról is beszélt: csak a globális válság hatásának tudható be, hogy a kormánypárt alacsony támogatottsága némileg javult a közelmúltban. A szavazók cselekedeteket akarnak látni, de csalódni fognak - jósolta Orbán. Szerinte a kormány "nagy zajt csap", de a konkrét politikai intézkedésekkel adós marad.

A Fidesz elnökének politikai pályafutását is ismertető Financial Times Orbán Viktor reformtervei közt említi a kisebb parlament kérdését, mint írják, a politikus a jelenleg 386 fős parlamentet 200 fősre csökkentené, és a kiadások lefaragása érdekében fellépne a bürokrácia ellen. Orbán erről a lapnak azt mondta, Magyarországon jelenleg negyven különböző főhatóság működik, amelyeket a Fidesz egy szervezetbe egységesítene.

Orbán Viktor nem árulta el, mennyivel csökkentené a legmagasabb jövedelmi adókulcsot - amely most 40 százalék -, de utalt arra, hogy Magyarországnak versenyképesnek kell lennie Szlovákiával vagy Romániával szemben, ahol 19, illetve 16 százalék ez az adó. Arról is beszélt, hogy a liberálisokat annyira legyengítette a részvétel a népszerűtlen kormánykoalícióban, hogy a következő választásokon kikerülnek a parlamentből, és kétpárti törvényhozás lesz. Az "energikus Orbán" - aki öt gyerek édesapja, és a mai napig rendszeresen profi szinten focizik - úgy tűnik, visszanyerte erejét a választási vereség után - teszi hozzá a lap. Az interjút Orbán azzal zárta: "a politikai versengésnek valósnak és keménynek kell lennie".