Még egy napig élt a halottnak mondott beteg

Vágólapra másolva!
Egy hasnyálmirigy-gyulladásos férfi halálát közölte a szegedi kórház a családdal, pedig közben sikerült újraéleszteni, és még egy napig életben volt. A kórház azonnal bocsánatot kért.
Vágólapra másolva!

Sajnálatos félreértésnek és véletlennek nevezte Forster Tamás, a Szegedi Tudományegyetem II. számú belgyógyászati klinikájának vezetője, hogy annak ellenére tájékoztatták egy beteg haláláról a hozzátartozókat, hogy közben már sikeresen lezajlott az újraélesztés. A professzor szerint mindez akkor történt, amikor a beteg az újraélesztést követően a belgyógyászatról átkerült az intenzív osztályra. Az előbbi osztály nővére az áthelyezést követően érdeklődött a beteg iránt, és azt az információt kapta, hogy a férfi meghalt.

Ezt a hírt közölte a családdal, és csak azután derült ki, hogy sikerült az újraélesztés, ezt viszont már nem közölték a családdal, pedig a beteg még huszonnégy óráig életben volt. "Abszolút kommunikációs hiba történt, a sajnálatos félreértést elismeri a kórház" - hangsúlyozta a vezető, aki hozzátette: ahogy kiderült a hiba, azonnal elnézést kért az intézmény, és ezt levélben is közölték a családdal.

Ábrahám László, a család ügyvédja: a hasnyálmirigy-gyulladással kórházba került családfő a belgyógyászaton feküdt addig a napig, míg annyira rosszul lett, hogy újra kellett éleszteni. Ezt követően közölték halálhírét a családdal, de az újraélesztés sikeréről már nem értesítették őket. Csak a másnap a hozzátartozóját kereső feleség jött rá arra, hogy férje még életben van. A család jogásza hangsúlyozta: az országos gyakorlattól eltérően a szegedi belklinika korrekt módon, azonnal nyilatkozott a hibáról, és sajnálatát fejezte ki szóban és írásban is.

A család álláspontja szerint a törvény által előírt elvárható gondosságot sértette meg a kórház, amikor elsődleges információk alapján értesítették a családot, és okozták a hír által keltett traumát, attól függetlenül, hogy a haláleset egy nap múlva végül bekövetkezett. Ügyfelei "kompenzáló jellegű, nem vagyoni kártérítést" várnak a kórháztól, ha ez megtörténik biztos nem lesz peres eljárás. Ha nem, akkor megfontolják, hogy eljárást indítanak vagy sem - tette hozzá Ábrahám László.