Molnár Gyula viccelt elhízott és cigány művészekkel

Vágólapra másolva!
Schneller Domonkos újbudai fideszes képviselő szerint rasszista és kirekesztő megjegyzéseket tett a kerület polgármestere, Molnár Gyula a keddi képviselő-testületi ülésen - írta a Magyar Hírlap. Molnár közleményében tagadta ezt és azt állította: a kifogásolt megjegyzést nem ő, hanem épp Schneller mondta. Az [origo] meghallgatta az ülésről készült vágatlan felvételt, melyből kiderül: Molnár sütött el egy poént elhízott és cigány művészekről. Molnár sajtófőnöke szerint a polgármester csak visszakérdezett.
Vágólapra másolva!

Molnár Gyula, Újbuda szocialista polgármestere és Schneller Domonkos fideszes képviselő is azt állította csütörtökön, hogy a másikuk kirekesztő, rasszista megjegyzéseket tett a keddi képviselő-testületi ülésen a Pa-Dö-Dö együttes kinézetére, illetve egy énekes, Caramel származására utalva. A hivatal csütörtök koradélután azt közölte, hogy a testületi ülésről készült hangfelvétel pénteken lesz elérhető az önkormányzat honlapján.

Csütörtök délután az [origo] meghallgatta az ülésről készült vágatlan videófelvételt. Eszerint Schneller nem tett utalást sem a művészek származására, sem pedig kinézetükre. A fideszes képviselő a költségvetésről folyó vitában csak annyit mondott: "ha egy válságéveben megkérdeznénk egy felelősen gondolkodó kerületi polgárt, hogy ezt a 42 millió forintot inkább a saját gyermekét oktató iskola tetőszerkezetének a felújítására vagy cserepeinek a borítására fordítsa az önkormányzat, vagy nagyrendezvényekre, akkor nem hiszem, hogy azt választaná, hogy Pa-Dö-Dőt és Caramelt szeretne hallgatni 42 millióért".

A felvételen hallatszik, hogy Molnár Gyula erre azt válaszolta: "azt megértettem, hogy elhízott és roma származású fellépőket nem támogat képviselő úr, tehát ezt így fejtettem én meg a magam részéről, nem akarnék ennél poénosabb megfogalmazást szánni, majd felkérjük a szervezőket, hogy erre figyeljenek oda, tehát hogy ilyen fellépők ne legyenek".

Schneller úgy reagált: "én csak nagyon higgadtan szeretném visszautasítani azt a feltételezést vagy feltételezéseket, amelyek a polgármester úr szavaiban benne voltak. Azt gondolom, hogy ízléstelen bárkinek a származásán vagy a testtömegindexén viccelődni, még akkor is, hogy ha egy feltehetően elfogadásra nem kerülő költségvetés vitájának a végén tartunk, akkor sem elfogadható ez, én elhatárolódom ettől".

Szőke László, az Újbudai Városszépítő Egylet képviselője is szót kért, és rendkívül rosszízű megjegyzésként értékelte Molnár szavait. "Ha humorizálnék, akkor megkérdezném, hogy itt a hivatalban nyilvántartják, hogy ki roma származású és ki nem" - jegyezte meg Szőke.

A polgármester a később bocsánatot kért szavaiért. "Ha valakit bántott az a vicces megjegyzés, bocsánatot kérek ezért, és természetesen nem ez volt a célom, csak próbáltam kikarikírozni azt, hogy milyen szintig lehet eljutni egy ilyen 23 milliárdos költségvetés vitájában" - hallatszik a felvételen.

Molnár Gyula sajtófőnöke, Domonkos Csaba az [origo]-nak azt mondta: a hangfelvételen Molnár csak visszakérdez, tehát fenntartják a polgármester korábbi közleményében foglaltakat. Eszerint éppen ő volt az, aki "óvta képviselőtársát a félreértelmezhető megfogalmazásoktól", és arra hívta fel "fiatal jobboldali képviselőtársa figyelmét, hogy példálózó megfogalmazása rasszista, kirekesztő megjegyzésként is értelmezhető". Molnár közleménye szerint ez a "felismert veszély" magyarázhatja, hogy az elhangzottakat továbbadó képviselőt "megcsalta az emlékezete".

Az esetről a csütörtöki Magyar Hírlap is beszámolt először.