Tiltakozás nélkül megadta magát az angol kincstár kifosztója

Vágólapra másolva!
Spanyol jelzésre magyar nyomozók fogták el Óbudán azt a magyar-újzélandi férfit, akit novembertől világszerte kerestek az angol kincstár megárosítása miatt. Tíz napon belül kiadják, utána az angol hatóságok döntenek sorsáról.
Vágólapra másolva!

Az óbudai Laktanya utca egy vendéglőjében fogták el kedden azt a férfit, akit a hatóságok azzal gyanúsítanak, hogy 250 millió angol fonttal (körülbelül 83 milliárd forint) károsította meg az angol kincstárat - mondta az [origo]-nak Bartha László, a Nemzeti Nyomozó Iroda szóvivője.

Az 59 éves, magyar-újzélandi állampolgárságú Dennis H. ellen 2008 novemberében adtak ki nemzetközi elfogató parancsot. A Nemzeti Nyomozó Iroda munkatársai a spanyol hatóságok felkérése és információi alapján kezdték el keresni a gyanúsítottat, akit a szóvivő szerint pár napon belül el is fogtak. Ennek körülményeiről a szóvivő csupán annyit mondott, hogy a nyomozóik bementek a vendéglőbe és elfogták a férfit, aki nem tiltakozott.

A gyanú szerint Dennis H. a londoni székhelyű angol kincstárat 2001 és 2003 között körülbelül 250 millió angol fonttal károsította meg. Bartha László a bűncselekményt "nálunk rendhagyónak" minősítette.

A férfi jelenleg kiadatási őrizetben van. A Fővárosi Bíróság csütörtökön úgy döntött, hogy Magyarország 10 napon belül kiadja az angol hatóságoknak, eljárást az angol hatóságok fognak folytatni ellene.