Őrizetbe vették az erzsébetvárosi polgármestert

Vágólapra másolva!
Őrizetbe vették a VII. kerületi önkormányzat szocialista polgármesterét, Hunvald Györgyöt, akit több VII. kerületi ingatlan áron aluli eladása miatt csalással gyanúsítanak. Az erzsébetvárosi ingatlanüggyel kapcsolatban Hunvald tagadta bűnösségét. Az ügyészség szerint indokolt lenne előzetes letartóztatása a csalás gyanúja mellett azért is, mert adataik szerint a polgármester a hatóság és a helyi képviselők befolyásolására törekedett, erről szerdán dönt a bíróság.
Vágólapra másolva!

Őrizetbe vette a Központi Nyomozó Főügyészség Hunvald Györgyöt, Erzsébetváros MSZP-s polgármesterét - közölte az [origo]-val az ügyészség. Keresztes Imre főügyész az [origo]-nak azt mondta: Hunvaldot kedden vették őrizetbe, kihallgatása az esti órákig tartott. A polgármestert az ügyészség több VII. kerületi ingatlan áron aluli eladása miatt többrendbeli csalással gyanúsítja. A polgármesternek, mint az eladásokról szóló előterjesztőnek, tudnia kellett arról, hogy áron alul adják el az ingatlanokat - mondta az főügyész.

A polgármesterrel szembeni megalapozott gyanú az ügyészség közleménye szerint a következő: hét rendbeli különösen nagy kárt okozó, üzletszerűen, bűnszervezet tagjaként, bűnsegédként elkövetett csalás bűntette és két rendbeli különösen jelentős kárt okozó, üzletszerűen, bűnszervezet tagjaként, bűnsegédként elkövetett csalás bűntettének a kísérlete.

Ha bebizonyosodik, hogy a polgármester valóban tudott az Erzsébetvárosban folyó ingatlanügyletekről, ily módon elkövette a csalást bűnsegédként, börtönbüntetést szabhatnak ki rá az ügyészség szerint.

A főügyész elmondta az [origo]-nak: az ügyészség kereste a polgármestert, hogy gyanúsítottként hallgassák ki, de nem találták. Miután Hunvald értesült arról, hogy keresik, maga jelent meg az ügyészségen. Hunvald tagadta, hogy elkövette volna a csalásokat.

Szerdán dönt a Központi Nyomozó Főügyészség arról, hogy indítványozza-e Hunvald György előzetes letartoztatását - közölte Fazekas Géza, a főügyészség szóvivője. A törvény szerint az őrizetbe vétel 72 óráig tarthat. Az előzetes letartóztatás elrendeléséről a bíróság dönt. Az előzetes letartóztatást akkor rendelik el, ha például fennáll a szökés, az elrejtőzés veszélye vagy a tanúk befolyásolásának lehetősége.

A főügyész többek között azért döntött Hunvald György őrizetbe vételéről, mert "konkrét adatok merültek fel arra nézve, hogy a polgármester a folyamatban lévő nyomozást, illetve a nyomozó hatóságot és a képviselő-testületet befolyásolni törekszik". A polgármester panasszal élt a gyanúsítás és az őrizetbe vétel ellen.

Az alpolgármester helyettesíti

Az MSZP fővárosi elnöksége azt kéri Hunvald Györgytől, hogy mondjon le fővárosi közgyűlési tagságáról, és amíg tisztázódik ügye, függessze fel párttagságát - közölte az MTI-vel Burány Sándor, az MSZP fővárosi vezetője. Az MSZP budapesti elnöksége megdöbbenéssel értesült a polgármester őrizetbe vételéről, és bízik abban, hogy a kerületvezető az eljárás során tisztázza magát a gyanú alól - tette hozzá Burány.

Tarlós István, a Fidesz fővárosi frakcióvezetője szerint a fővárosi közgyűlésben új helyzet állhat elő, ha előzetes letartóztatásba helyezik Hunvaldot. Ez esetben ugyanis megszűnik az egyfős MSZP-SZDSZ többség a közgyűlésben - nyilatkozta Tarlós. Az [origo] megkereste az ügyben Burány Sándort, aki későbbre ígért választ.

A polgármestert Gergely József, (MSZP), a VII. kerület gazdasági ügyekkel megbízott alpolgármestere helyettesítheti a kerületben - közölte Simon Péter, a helyi MDF-frakció elnöke.

Házak eladása áron alul

Szerdán kerül a VII. kerületi képviselő-testület elé az az előterjesztés, amely arról szól, hogy újra felbecsültették azon ingatlanokat, amelyek eladása miatt nyomoz az ügyészség - közölte a főügyész. Az előterjesztés szerint a kerület nem adott el áron alul ingatlanokat, törvényesen jártak el. A főügyész szerint ez nem fogja befolyásolni a nyomozást. Az érintett ingatlanokat ugyanis több esetben is az eladás után pár hónappal már százmillió forinttal drágábban adták tovább. Ez pedig azt bizonyítja, hogy eredetileg is el lehetett volna adni azokat drágábban is - mondta az [origo]-nak Keresztes.

A Központi Nyomozó Főügyészség két éve nyomoz erzsébetvárosi önkormányzati épületek gyanús eladása miatt. Tavaly novemberben letartóztattak két vezető helyi SZDSZ-es politikust - Gál Györgyöt, a kerület gazdasági bizottságának elnökét, valamint Kardos Pétert, a pénzügyi bizottság elnökét -, és meggyanúsítottak több magánembert az ügyben, az ingatlanokat a gyanú szerint az érintettek bűnszervezetben, egymással összejátszva juttatták magánkézre áron alul. Jelenleg összesen 12 gyanúsítottja van az ügynek a polgármesterrel együtt.

A gyanú szerint Gál egy vállalkozóval, Nagy Györggyel - az Erzsébetvárosi Lakásépítő Kft. résztulajdonosával - együttműködve, egy értékbecslő segítségével követett el bűncselekményeket. A nyomozás 14 önkormányzati épület eladása miatt, például csalás, vesztegetés, okirat-hamisítás miatt folyik. A tettesek az ügyészség szerint 970 millió forint kárt okoztak a kerületnek, és további 1,6 milliárdos károkozást kíséreltek meg.