Díjcsökkentést kért az ORTT-től az RTL, a TV2 és a Juventus

Vágólapra másolva!
Kevesebb koncessziós díjat akar fizetni a TV2, az RTL Klub és a Juventus rádió - erről nyújtottak be kérelmet az Országos Rádió és Televízió Testülethez (ORTT). A testület a két kereskedelmi tévé kérését egyszer már elutasította.
Vágólapra másolva!

A két országos kereskedelmi televízió - az RTL Klub és a TV2 -, valamint egy körzeti rádió, a Juventus koncessziósdíj-csökkentési kérelmét is tárgyalhatja ezen a héten a médiahatóság - derül ki az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) napirendjéből.

A két nagy televíziós társaság másodszor kéri a díjcsökkentést, amit az ORTT tavaly december 3-án egyszer már elutasított. "A jelenlegi jogszabályi környezetben nem teljesíthető a kérés" - indokolták akkor a médiahatóság munkatársai a döntést arra hivatkozva, hogy a digitális átállásról szóló törvény 2007. végi módosítása díjcsökkentési stopot és frekvenciamoratóriumot rendelt el.

A jogszabály kimondja: az ORTT "azzal a feltétellel írhat ki és bírálhat el rádiós vagy televíziós műsorszolgáltatási jogosultságra vonatkozó pályázatot, illetve újíthatja meg bármely rádió vagy televízió műsorszolgáltató jogosultságát, ha a jogosultság időtartama - az audiovizuális médiaszabályozásra vonatkozó új alaptörvény hatályba lépését követő 120. napon, de legkésőbb 2008. december 31-én - lejár. A testület egyetlen műsorszolgáltató esetében sem csökkentheti a műsorszolgáltatási díjat."

Az RTL Klub az év elején azt közölte: valóban több ponton kérték ismét a szerződésmódosítást, mivel a megállapodás "a mai sokcsatornás környezetben már aligha felel meg a piaci viszonyoknak", és ennek része a koncessziós díj csökkentése iránti kérelem is.

Januárban a TV2 is megerősítette, hogy beadták a hónap elején a díj csökkentésére vonatkozó kérelmüket. A TV2 az ORTT korábbi levelét úgy értelmezte, hogy a testület a 2008. december 31-ig hatályos jogszabályi rendelkezés miatt nem hozott érdemi döntést, ezért most újra kérték a szerződésmódosítást.