Újra parlament elé kerülhet a standolás

Vágólapra másolva!
Az országgyűlés költségvetési bizottsága is megszüntetné a napi standolást, amelyet februártól tettek kötelezővé a szórakozóhelyeken és éttermekben. A szabály ellenzéki képviselők által kezdeményezett visszavonása így a parlament elé kerülhet.
Vágólapra másolva!

Támogatta a napi standolás megszüntetését az Országgyűlés költségvetési bizottsága csütörtöki ülésén. A szórakozóhelyeken és az éttermekben február eleje óta kötelező napi rövidital-nyilvántartás megszüntetését ellenzéki képviselők kezdeményezték.

A Szatmáry Kristóf és Pelczné Gáll Ildikó fideszes képviselő által jegyzett javaslat célja az is, hogy töröljék el azt a törvényi rendelkezést, amely 250 ezer forintban maximalizálja a kis- és középvállalkozások közötti készpénzes fizetés felső határát.

A bizottság 15 igen, 8 nem és 6 tartózkodás mellett mindkét indítványt parlamenti általános vitára alkalmasnak ítélte. A bizottsági ülésen Keller László, a Pénzügyminisztérium (PM) államtitkára elmondta: a tárca egyik ellenzéki indítványt sem tudja támogatni, mivel nem segítik a feketegazdaság visszaszorítását.

A jövőben a nonprofit szervezetek által működtetett gépkocsik után ne kelljen gépjárműadót fizetni - javasolta Pettkó András MDF-es képviselő, a testület ezt a javaslatot is általános vitára alkalmasnak tartotta 15 igen, 14 nem szavazat mellett.

Keller szerint a Pénzügyminisztérium ezt a képviselői indítványt sem tudja támogatni, mert a szociális támogatásokat, megfontolásokat a tárca álláspontja szerint nem az adórendszerben kell érvényesíteni.

Hosszas vita után a bizottság általános vitára alkalmasnak ítélte a pénzügyi közvetítő rendszer felügyeletét érintő törvényjavaslatot. Ez a tervezett jogszabály részben a pénzügyi felügyelet ellenőrzési jogát bővítené, illetve jelentősen korlátozná a bankok egyoldalú szerződésmódosításainak lehetőségét.