Gyurcsány: Az ország többet vár a rendőrségtől

Vágólapra másolva!
Erősebb, büszkébb és megbecsültebb rendőrséget akar Gyurcsány Ferenc miniszterelnök, aki szerint az ország is többet vár ma a rendőröktől, mint korábban. A rendőrség évértékelő értekezletén a kormányfő ismét azt mondta, hogy ha több rendőr kell, előteremtik az ehhez szükséges pénzt.
Vágólapra másolva!

Az ország többet vár a rendőrségtől, mint korábban, de arra is készen áll, hogy többet adjon, mint korábban - jelentette ki Gyurcsány Ferenc miniszterelnök csütörtökön a rendőrség évértékelő értekezletén.

A miniszterelnök szerint Magyarországon most mindenkinek az az érdeke, hogy "a mainál erősebb, büszkébb, magabiztosabb, cselekvőképesebb, megbecsültebb rendőrsége legyen az országnak". Mint mondta, ha ehhez több rendőr kell, akkor több lesz, ha ehhez több pénz kell, akkor több lesz, ha ehhez el kell vennie máshonnan, akkor "el fogja venni a szükséges pénzt".


"Lehet, hogy jó a statisztika, de ha reggel arra ébrednek, hogy ellopták a kerékpárt, vagy az utca veszekedéstől hangos, akkor ezzel nem megyünk semmire" - mondta a kormányfő azzal kapcsolatban, hogy miközben a bűncselekmények, szabálysértések száma jelentősen csökkent, egyes településeken romlott az ott élők hétköznapi biztonságérzete.

Gyurcsány Ferenc szerint a rendőrség nem hiba nélkül, de kiválóan, tudása javát adva, tisztességesen látta el dolgát az elmúlt időszakban. A hibákat - mint mondta - ki kell vizsgálni, de nem szabad megengedni, hogy méltatlan politikai támadások kereszttüzében találja magát a rendőrség. A kormányfő végzetes hibának nevezte, hogy a rendőrségbe vetett hitet "időnként egyesek megkérdőjelezik, csak azért, mert rövid távú hatalmi-politikai szándékai így kívánják". "Ez disznóság!' - mondta a miniszterelnök, hozzátéve: az a határozott álláspontja, hogy "a bűnnek nincsen bőrszíne és nincs osztály-hovatartozása".

Cigányozni nem lehet

"Magyarázata lehet a bűnnek, társadalompolitikai okai lehetnek a bűnnek, de mentsége nincs. Az önök dolga nem az elsődlegesen, amikor intézkednek, hogy elemezzenek, társadalompolitikai háttérről, szociológiai, történelmi összefüggésekről morfondírozzanak. Az önök dolga az, hogy intézkedjenek" - jelentette ki a rendőrökhöz fordulva, majd hozzátette, hogy "cigányozni nem lehet".

A miniszterelnök arról is beszámolt, hogy azt kérte Draskovics Tibor igazságügyi minisztertől: két héten belül tegyen javaslatot, hol és milyen módon kell változtatni a rendőrség, ügyészség és bíróság együttműködését, "hogy senki ne érezhesse úgy, hogy Magyarországon bűn büntetlenül maradhat". Bencze József országos rendőrfőkapitányt arra utasította, hogy határozza meg, a leginkább veszélyeztetett településeken mit tesznek a közbiztonság javításáért. Szilvásy Györgynek, a nemzetbiztonsági kabinet vezetőjének pedig arra kell javaslatot tennie két héten belül, hogyan lehetne eredményesebben fellépni a szervezett bűnözés ellen.

Siófoki felvonulás

Senki senkit nem félemlíthet meg, legyen akár magyarnak nevezett gárdista, akár romának nevezett bárki - mondta újságíróknak az évértékelő értekezlet szünetében Draskovics Tibor igazságügyi és rendészeti miniszter, akit egy, a vasárnapi Cozma-gyilkossággal összefüggésbe hozott tavaly nyári siófoki felvonulásról kérdeztek. A miniszter szerint nem az foglalkoztatja az országot, hogy egy interneten megjelent videón látni embereket, akik nem tudni, hol, mikor és mit csinálnak. A Siófokon történtekkel kapcsolatban arra kérte Bencze József országos rendőrfőkapitányt, hogy nézzen utána, mi történt, tudott-e róla a rendőrség, történt-e olyasmi, amiről tudnia kellett.

Draskovics a siófoki vonulásról

A siófoki a Petőfi sétányon 2008. július 24-én este vonult végig egy 150-200 fős társaság. A Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság korábban az [origo]-val azt közölte, hogy a siófoki kapitányság kapott ugyan bejelentést a vonulókról, de mire a rendőrök a környező őrsök erőit összevonva, erősítést kérve kiérkeztek a helyszínre, a csoport már nem volt jelen. A biztonsági kamerák felvételei alapján "az ismeretlen személyekből álló csoport" 10-15 perc alatt végigvonult a sétányon, majd elhagyta a várost.

"A felvételek alapján főként fiatalfelnőtt illetve, középkorú személyek vonulásuk során sem bűncselekményt, sem szabálysértést nem valósítottak meg" - írta az [origo]-nak a főkapitányság. A rendőrök sem sétányon lévő üzletek tulajdonosaitól, sem másoktól nem kaptak bejelentés, hogy jogsértést követtek volna el a sérelmükre. "A felvonulás valódi okára, és céljára vonatkozóan hiteles, tényszerű információkkal nem rendelkezünk, ahogy arra sem, hogy a Veszprémben történt gyilkosság gyanúsítottjai részt vehettek-e az említett felvonuláson" - közölte a somogyi rendőrség.