Az MSZP is megszüntetné a napi standolást

Vágólapra másolva!
Ne legyen kötelező naponta standolnia a vendéglátóipari egységeknek, emiatt az MSZP megváltoztatná azt ezt előíró törvényt. A vendéglátósoknak február 1-től kell minden nap listát készíteniük a készleten lévő röviditalokból.
Vágólapra másolva!

Az MSZP azt javasolja, hogy ne legyen kötelező naponta standolnia a vendéglátóipari egységeknek - tudta meg pénteken az MTI szocialista forrásból. A "naponta" szó elhagyását fogja kezdeményezni a kormánypárti frakció a jövedéki adóról szóló törvény február 1-je óta hatályos módosításában. A Fidesz hasonló javaslata a standolásra vonatkozó egész passzust kivenné a jogszabályból.

A szocialisták szerint nem kellene központilag meghatározni a standolás szabályait, azt minden cégnek magának kellene kialakítania és rögzítenie belső szabályzatában, hogy a hatóságok ez alapján végezhessék az ellenőrzéseket. Az elképzelések szerint a törvény végrehajtási utasításában kellene rögzíteni, milyen időtartamonként szükséges összesíteni a termékeket. Az MSZP emellett azt is kezdeményezi, hogy helyezzék hatályon kívül azt a február elsejétől életbe lépett törvényi rendelkezést, amely 250 ezer forintban maximalizálja a kis- és középvállalkozások közötti készpénzfizetés felső határát.

Ezzel párhuzamosan a szocialisták szorgalmaznak egy olyan országgyűlési határozati javaslatot is, amelyben felkérnék a kormányt, hogy egy intézkedéscsomaggal segítse elő a vállalkozások egymás közötti kártyás fizetését. A szocialisták megtartanák viszont a Fidesz által eltörölni akart új házipénztári szabályokat.

A tervek szerint az MSZP módosító indítványait az ellenzéki párt már a parlament előtt lévő javaslatcsomagjához nyújtja be. A napi standolás eltörlését még annak hatályba lépése előtt, január elején a szocialista Ujhelyi István kezdeményezte.

Később nyújtotta be a vállalkozásokat korlátozó törvényi rendelkezések eltörlését kezdeményező előterjesztést a Fidesz nevében Pelczné Gáll Ildikó és Szatmáry Kristóf. A napi standolási kötelezettség ellen a kereskedők és a vendéglátósok azért tiltakoznak, mert szerintük az új rendelkezés jelentős adminisztrációs terhet, és ennek következtében többletköltséget ró a vállalkozókra. 2004-ben már volt egy hasonló rendelkezés, de az akkor másfél hónap alatt megbukott.