Adó- és nyugdíjreformmal nyitja az évet Gyurcsány

Vágólapra másolva!
Hétfőn jelenti be Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a kormány által kidolgozott legújabb reformcsomagot, amelyben valószínúleg szja- és járulékcsökkentés, az áfa és a nyugdíjkorhatár emelése szerepel majd. A javaslatokra már rábólintott az MSZP elnöksége, a párt parlamenti frakciója és a kormány is. Utóbbi tagjainak Gyurcsány állítólag felajánlotta, mondjanak le, ha nem tudnak egyetérteni a tervekkel.
Vágólapra másolva!

A kormány, az MSZP elnöksége és parlamenti frakciója is rábólintott vasárnap Gyurcsány Ferenc miniszterelnök legújabb reformelképzeléseire, amelyeket hivatalosan hétfőn, az Országgyűlés tavaszi ülésszakának első napján jelent be a kormányfő. A kormányfő az MTI információi szerint a lemondás lehetőségét is felajánlotta a minisztereknek és az államtitkároknak, ha nem tudják "tiszta szívvel és aktívan" támogatni a tervezett lépéseket. Az MTI értesülései szerint a kormány tagjai közül senki nem jelezte ellenvetését.

A kormányülés előtt a kormányfő-pártelnök az MSZP elnökségét is megszavaztatta a szociális, a foglalkoztatási és az adórendszer átalakítására vonatkozó intézkedésekről. Az MSZP elnöksége szintén egyhangúlag kiállt a tervek mellett. A hétfőn nyilvánosságra kerülő elképzelések a Miniszterelnöki Hivatal (MeH) szerint az elmúlt 20 év legátfogóbb és legmélyebb átalakítási javaslatai lesznek.

Vasárnapi este ülést tartott az MSZP-frakció is, amely szintén egyhangúan támogatta a kormány javaslatait. Lendvai Ildikó részletek említése nélkül azt mondta, lesznek olyan javaslatok, amelyeket már február végén benyújtanak az Országgyűlésnek, és lesznek olyanok is, például a nyugdíjrendszer átalakítása, a nyugdíjkorhatár emelése, amelyeket vitára bocsátanak.

Adóátrendezés, korhatáremelés

Bár a részleteket a kormányfő egyelőre nem árult el, elképzeléseinek egyes elemei már kiszivárogtak: Az RTL Híradó információi szerint a személyi jövedelemadó alsó kulcsa 18-ról 19 százalékra nőne, miközben a sávhatárt a jelenlegi 1,7 millió forintról 3 millióra emelnék. A kieső bevétel ellensúlyozására három százalékkal megemelnék az általános forgalmi adót, és adókötelessé tennék az üdülési csekkeket és étkezési utalványokat. Bár január 19-én Gyurcsány bejelentette, hogy egységes vagyonadót kíván bevezetni, az leghamarabb 2012-ben léphet érvénybe.

A tervek között szerepel, hogy 2016-tól nyolc év alatt a jelenlegi 62-ről fokozatosan 65 évre emelnék a nyugdíjkorhatárt - írta kormányzati forrásokra hivatkozva az MTI. A nyugdíjat érintő változás lenne az is, hogy 2010-től a 13. havi nyugdíj beépülne a járandóságba, az újonnan nyugdíjba lépők pedig már nem kapnák meg ezt a juttatást. Lendvai Ildikó szerint azzal mindenki egyetért, hogy számolni kell a korhatár emelésével, de az vita tárgya, hogy mikor és hogyan lehet elkezdeni. A hétfői Népszabadság arról ír, hogy már a július 1-je után nyugdíjba vonulókat is érintené a 13. havi nyugdíj megszűnése.

Az MTI úgy tudja, a személyi jövedelemadó alsó sávhatára és kulcsai az év közepétől változnának, csökkenne a munkaadói járulék, de a korábbi hírekkel ellentétben nem változna az 1950 forintos eho. Megszűnne viszont a magánszemélyek és cégek négyszázalékos különadója. A szociális rendszerben szigorodnának a gyed szabályai, illetve a családi pótlékot bevonnák az adóalapba, vagyis a magasabb jövedelműeknek adót kellene fizetni utána.

A Népszabadság információi szerint a csomagban 5 százalékos járulékcsökkentés szerepel. A lap úgy tudja, hogy 2014-től egységes ingatlanadót tervez a kormány, a reformok végeredményeként pedig a költségvetési hiánycél megtartásával, legfeljebb 2,6-2,9 százalékos hiánnyal számolnak.

További egyeztetések

A miniszterelnök nem ragaszkodik a most elkészített javaslatok minden eleméhez, csak az irányukhoz és a nagyságrendjükhöz - közölte Daróczi Dávid kormányszóvivő vasárnap, a soron kívüli kormányülés után. A benyújtandó törvényjavaslatok szerinte még formálódhatnak a jövő pénteken kezdődő további egyeztetéseken. A kormány megbeszélést kezdeményez erről a parlamenti pártokkal, a szociális partnerekkel, a civil szervezetekkel és mások mellett a Reformszövetséggel is - mondta Daróczi.

A kormányszóvivő kérdésre válaszolva megismételte: 200 milliárd forintos állami kiadáscsökkentésre van szükség, ebből 60 milliárd forintot a minisztériumoknak kell megtakarítaniuk. A kormánytagok elhozták a javaslataikat a kormányülésre, ezek köre széles, kezdve egyes külképviseletek bezárásától a működési kiadások visszafogásáig, de a megtakarítás nem fűnyíróelvű - hangsúlyozta Daróczi Dávid.

Három tévé adja majd

A reform-tervek hétfői felvezetése után Gyurcsány Ferenc rövid beszédben fogja összefoglalni a nap folyamán ismertetett kormányzati intézkedéseket. Ezt a beszédet a MeH tájékoztatása szerint hétfő este egyidőben három országos televízió is közvetíteni fogja: az egyik közszolgálati adó mellett a két nagy kereskedelmi tévé is műsorára tűzi Gyurcsány összefoglalóját.

A rövid televíziós beszéd sugárzását a Miniszterelnöki Kabinet munkatársai kezdeményezték, a televíziós társaságok pedig helyt adtak a kérésnek - olvasható a MeH közleményében. Orbán Viktor, a Fidesz elnöke négy nappal később, február 20-án mond majd évértékelő beszédet a budai Millenáris Parkban.