Vágólapra másolva!
Most már biztos: a december elején Budapesten eltűnt francia diáklány, Ophélie Bretnacher holttestét találták meg csütörtök éjjel a Duna XXI. kerületi szakaszán - közölte a rendőrség. A lány még december 4-én tűnt el a Lánchídról, ügyében emberrablás gyanújával is nyomoztak.
Vágólapra másolva!

Minden kétséget kizáróan a Budapesten eltűnt francia diáklány holttestét találták meg a Dunában - közölte a rendőrség hétfőn, miután megkapták az ezt alátámasztó DNS-vizsgálat eredményét. A rendőrség tájékoztatta a családot a vizsgálat eredményéről és bár a magyar hatóságok további orvos szakértőket terveznek bevonni az eljárásba, ettől függetlenül kiadják a lány holttestét a családnak.

Még csütörtök este hatkor érkezett a vízi rendőrséghez jelzés arról, hogy a Duna XXI. kerületi szakaszán holttestet láttak, majd nem sokkal később a rendőrség közölte: feltehetően a december elején eltűnt francia diáklány, Ophélie Bretnacher holttestét találták meg.

Péntekre virradó éjszaka soron kívül felboncolták a holttestet. Az elsődleges igazságügyi orvos szakértői vélemény ezt követően annyit közölt, hogy a lány halálát fulladás okozta, idegenkezűségre, bűncselekményre utaló nyom nem merült fel. Akkor azt még nem lehetett biztosan kijelenteni, hogy a december 4-én a Lánchídról eltűnt diáklányt találták-e meg. Annyit viszont közölt Tóth Gábor, Budapest rendőrfőkapitánya, hogy a ruházata, testalkata alapján nagy valószínűséggel az ő holttestét találták meg. Ezt csak most, a DNS-vizsgálat után lehetett száz százalékos pontossággal közölni.

A Brétnacher-család ügyvédje ugyanakkor vasárnap közölte: Franciaországban is elvégezteti a kórbonctani vizsgálatot a család. Az ügyvéd azt mondta, erre azért van szükség, mert szerinte a magyar rendőrség előzőleg nem kommunikált átláthatóan az ügyben és ragaszkodtak ahhoz, hogy öngyilkosság történt.

Emberrablás gyanújával is nyomoztak

Ophélie Bretnacher az Erasmus program keretében érkezett Magyarországra tavaly szeptemberben. A 22 éves lányt utoljára december 4-én éjjel egy szórakozóhelyen látták. Onnan elindult haza, utána nem látták többet. Kézitáskáját, benne személyazonossági irataival és mobiltelefonjával a Lánchídon találták meg eltűnése éjszakáján.

A rendőrség korábbi közlése szerint eltűnésének éjjelén a lány egy Dohány utcai szórakozóhelyen alkoholt fogyasztott, majd nem a megszokott útvonalon indult el hazafelé budai lakásába. A térfigyelő kamerák által rögzített utolsó felvételek, amelyeken látható, éjjel háromnegyed kettőkor készültek a Roosevelt térnél.

A nyomozás során a héttagú rendőrcsoport mintegy negyven embert hallgatott ki. Korábban a dunai vízi rendészet a rajnai csendőrszolgálattal közösen egy nagyteljesítményű szonárral (hangvisszaverődés alapján kereső berendezéssel) átvizsgálta a Duna Lánchíd alatti szakaszát, de holttestet nem talált.

Franciaországban a család feljelentése alapján emberrablás gyanújával előzetes bűnügyi eljárás kezdődött. A diáklány keresésében december 18-a óta francia rendőrök is segítenek a magyar hatóságoknak, és - szintén december 18-án - Budapestre érkezett egy francia ügyész is. Közben diáktársai is segítettek a keresésben az interneten, illetve fényképes szórólapokkal Budapesten.

A Legfőbb Ügyészség január 23-án emberrablás miatt indított nyomozást. Előzőleg Ophélie Bretnacher szülei panaszt nyújtottak be amiatt, hogy a Fővárosi Főügyészség elutasította a nyomozást. A Legfőbb Ügyészség ugyanakkor hangsúlyozta, döntésük nem azt jelenti, hogy az emberrablás megvalósult volna, hanem azt: teljes bizonyossággal nem állítható, hogy nem történt meg.