Bulizó ifjúsági politikusokról vallott Zuschlag

Vágólapra másolva!
A szocialista ifjúsági szervezeteknek nem volt valódi könyvelése, és a vezetés által elfogadott költségvetés sem fedte a valóságot - vallotta a bíróságon Zuschlag János volt MSZP-s politikus. Zuschlag ügyének csütörtöki tárgyalásán azt mondta, a fiktív pályázatok rendszere bevált módszereken alapult, de törvényszegést tudatosan nem követtek el.
Vágólapra másolva!

Kisebb közjátékkal indult Zuschlag János volt szocialista politikus és társainak csütörtöki tárgyalása a Bács-Kiskun Megyei Bíróságon. A tárgyalóteremben egy ismeretlen ember jelent meg, aki azt mondta, szeretné, ha tanúként kihallgatnák- jelentette az [origo] munkatársa a helyszínről. A bíró biztonsági őrrel vezettette ki a férfit.

A bűnszervezetben elkövetett csalással vádolt volt képviselő tanúvallomásának harmadik napján a szocialista ifjúsági szervezetek (Ifjú Szocialisták Mozgalma - ISZM, Fiatal Baloldal - FIB majd 2002-től egyesülve Fibisz, majd ismét FIB) pénzügyeiről beszélt. Zuschlag szerint a szocialista ifjúsági szervezetnek egyáltalán nem volt könyvelése, mivel annyira alacsony volt a hivatalosan elszámolható forrás, hogy nem lett volna érdemes ezzel foglalkozni.

A vádlott átadta a bírónak a FIB folyószámláján végbement tranzakciókról szóló kimutatásokat, hogy - mint mondta - jobban átlátható legyen a pénzmozgás. A bíró kérdésére - hogy ha fiktív egyesületeket csináltak, nem merült-e fel az álkönyvelés lehetősége is - azt mondta, nem, mert ők erről tényleg azt hitték, hogy egy elfogadott módszer. Zuschlag szerint a fiktív számlákról csak nagyon kevesen - ő, a titkára, Lados István, illetve még legfeljebb egy-két ember - tudtak.

Az ifjúsági szervezet költségvetését úgy kell elképzelni, hogy az elnökség egy kvázi költségvetést fogadott el, amit a választmány megerősített - magyarázta. A költségvetés szerinte egyáltalán nem fedte azokat a kiadásokat, melyek év közben felmerültek, de az év végi beszámoló is az év elején elfogadott tervezethez igazodott, amit szintén elfogadott az elnökség. Ezt a procedúrát csak azért csinálták, mert az alapszabály előírta - mondta Zuschlag.

Kivezettetik az önjelölt tanút

Mivel a civil szervezeteknek nem kell leadniuk a költségvetésüket vagy beszámolójukat, senkinek nem tűnt fel annak hiánya - mondta Zuschlag, aki szerint ez a gyakorlat "eléggé elterjedt", mert nem gazdasági társaságokról van szó, tehát ritkán kell ellenőrzéstől tartani. Ha viszont lett volna ellenőrzés, akkor is lett volna elég idő a könyvelés elkészítésére - mondta a vádlott, aki szerint azonban velük ilyen soha nem történt.

A bűnszervezet vádjával kapcsolatban Zuschlag azt mondta: muszáj kiemelni, hogy nem tudatosan tették, amit tettek, hanem mert mindez bevált módszerekre alapult. A Fibiszen belül szerinte elég széles kör tudta, hogy a hivatalos bevételek nem fedezik a valós kiadásokat. Erről a nyomozás során több tanú is nyilatkozott.

"Gyakorlatilag nem volt könyvelés"

Zuschlag azt mondta, a nyomozás során tett vallomások nagyjából fedik a valóságot, de van bennük néhány csúsztatás. Volt ugyanis egy vita az elnökségben, hogy mire fordítsák az egyesületekből befolyt pénzt, és a vallomásokban ez Zuschlag szerint úgy jelenik meg, mintha ő nem tudott volna elszámolni a befolyó pénzekkel. Ez nem igaz - állította a vádlott -, bár azt elismerte, hogy az elnökség számára nem volt átlátható a pénzmozgás és ez bizalmatlanságot gerjesztett.

A vádlott ugyanakkor nem kívánt megnevezni senkit, aki hozzájárult a rendszer finanszírozásához. Azt mondta, senkit nem akar belekeverni az ügybe. Azt nem tagadta, hogy mindenféle módszerrel próbálta újabb egyesületek létrehozására ösztönözni az embereket, mert ezek révén több program megvalósítására nyílt lehetőség. Zuschlag azt állította, hogy ez nem csupán a baloldali ifjúsági mozgalomban működött így, hanem más oldalakon is.

A bíró kérdésére - hogy az ifjúsági mozgalom az nyári táborokból és fesztiválokból áll-e - Zuschlag azt mondta, két mezsgyéje van egy ilyen szervezetnek. Egyik, nagyobb része a bulisabb, ez arra jó, hogy odavonzza a fiatalokat, a másik pedig az aktív politizálás, ami átvezetheti a valóban politika iránt érdeklődőket a komoly politikába. Zuschlag szerint az ifjúsági politikai szervezet vezetése a kettő keresztmetszete.

Zuschlag és a Fibisz kapcsolata 2004 végén formálisan megszakadt. Informálisan azonban 2005 nyaráig részt vett a Fibisz pénzügyeinek rendezésében, annak ellenére is, hogy csak 2004 decemberéig volt a Fibisz elnökhelyettese. A volt politikus szerint a pénzügyekben nem számított, hogy pozícióban volt-e vagy sem.

Az MSZP pártalapítványáról, a Táncsics Mihály Alapítványról az elsőrendű vádlott azt mondta, természetesnek tűnt, hogy civil szervezeteken keresztül támogatták a Fibiszt, nem pedig közvetlenül (az Együtt a Harmadik Évezredért Alapítvány 2,8 millió, egy másik szervezet pedig 3-4millió forintot kapott). Technikailag Zuschlag szerint ez úgy történt, hogy a Táncsics Alapítvány átutalta a pénzt a Harmadik Évezredért Alapítványnak, azt Őri András, a per negyedrendű vádlottja felvette, és odaadta Zuschlagnak.

Zuschlag vallomása szerint 2003 őszére vált nyilvánvalóvá, hogy nem működik az a metódus, amit a pályázatokon elnyert pénz elköltésének igazolására (fiktív számlák, álbeszámolók). Mire azonban kiderült, hogy a beszámolókkal problémák vannak és elindult a nyomozás, addigra a legtöbb pályázat már nyert. Ebben az évben nyerték ráadásul a legtöbbet, körülbelül 54 millió forintot.

Ekkor Zuschlag kitalált egy új módszert, a párt holdudvarából próbált támogatókat szerezni. Úgy fogalmazott, több lábon akartak állni, miután a pályázati út biztonsága megbillent. Szerinte arra törekedtek, hogy minél kevesebb fiktív beszámolót kelljen írniuk, bár azt is mondta, hogy épp ekkor kezdte el Lados István a hamis számlákat leadni a pályázatokat lebonyolító Mobilitáshoz.

Zuschlag azt állította, soha nem kérte Katus Ferenc harmadrendű vádlottat fiktív számlák vagy jelenléti ívek, beszámolók készítésére, hiszen nem volt érdeke, hogy rajta és Ladoson kívül más is tudjon erről. Őri ugyan valóban írt pályázatokat, de kevesebbet, mint ami a vádiratban szerepel. A pályázatok elkészítésé és a beszámolók beadására kifejezetten Ladost kérte meg, Őri csak néha segített.

Átjáróház volt az irodában - idézte fel Zuschlag, aki szerint 80 pályázat elkészítése nem volt olyan sok munka, mint amilyennek tűnik. Technikailag könnyen elkészíthető pályázatok voltak, sok táblázattal és sablonszöveggel. Egy Mobilitásos pályázat megírása kb. 1órát vett igénybe - mondta. Zuschlag tagadta, hogy Ladosnak 10 százalékos részesedést fizettek volna az elnyert összegekből, vagy hogy az egyesületek elnökei pénzt kaptak volna a pozícióért.

Zuschlag Jánost és társait különösen nagy kárt okozó, folytatólagosan, üzletszerűen, bűnszervezetben elkövetett csalás bűntettével vádolják. Zuschlag 2007. szeptember 21. óta van előzetes letartóztatásban. Ügyében egy rutinellenőrzés után indult a nyomozás, amelynek eredményeként 2005-ben a Kiskunhalasi Városi Ügyészség indított vizsgálatot a számviteli fegyelem megsértésének alapos gyanújával, több civil szervezet pályázatokon nyert támogatásainak felhasználása miatt.