Vágólapra másolva!
A jelenlegi új Audi A6-os szolgálati autó helyett a jövőben egy használt kocsit fognak bérelni Molnár Csaba közlekedési miniszter számára - közölte a tárca. A döntés az után született, hogy a Blikk pénteken beszámolt róla, Molnár számára a miniszterelnök által kért takarékosság ellenére bérelnek új autót. 
Vágólapra másolva!

Molnár Csaba közlekedési, hírközlési és energiaügyi miniszter utasította a minisztérium apparátusát, hogy azonnal bontsák fel új szolgálati autója bérleti szerződését és vegyenek bérletbe régebbi típusú, használt szolgálati autót - közölte a Közlekedési, Hírközlési és Energiaügyi Minisztérium pénteken.

A miniszter az után döntött így, hogy a Blikk pénteki számában azt írta, Molnár Csaba egy új Audi 6-os személygépkocsival jár, amelyet az után szereztek be, hogy Gyurcsány Ferenc miniszterelnök takarékosságra szólította fel a minisztériumokat a gazdasági válság miatt. A lap szerint a 3000 köbcentis és 176 lóerős autó alapára 15 millió forint. A miniszteri autót bérli az állam, a lap becslése szerint havi 1,5 millió forintért, a minisztérium szerint azonban ennek valójában csak harmada a bérleti díj.

A tárca szerint Molnár Csaba vizsgálatot rendelt el a minisztériumnál használt szolgálati autók bérbevételének körülményeivel, indokoltságával kapcsolatban. A vizsgálat eredménye szerint azért kellett miniszteri szolgálati autót bérelni, mert az előző miniszter, Szabó Pál megvásárolta hivatali gépkocsiját, amit még a Magyar Postától hozott magával. Mivel a tárcánál nem volt megfelelő kategóriájú autó, ezért kellett ilyet beszerezni, miután Molnár Csaba tavaly december 1-jén hivatalba lépett.

A vizsgálat megállapította, hogy - mivel a minisztérium szerint a tartós bérlet lényegesen kedvezőbb a vásárlásnál - annak alkalmazása indokolt és költséghatékony volt. Molnár Csaba szerint bár a bérleti konstrukció valóban olcsóbb, de új autó tartós bérlete a gazdasági válság idején indokolatlan, és érthetően megütközést kelthet. Ezért arra utasította a minisztériumot, hogy azonnal intézkedjenek a bérlet felbontásáról, és régebbi típusú, használt szolgálati autót béreljenek számára.

Még januárban keltett megütközést Veres János pénzügyminiszter autóvásárlása. Ő 14 millió forintért vett egy szintén 3000 köbcentis Audi A6-os autót. Ezt azzal indokolta, hogy régi szolgálati kocsija már igen rossz állapotban volt, és 7 millió forinttal olcsóbban jutott hozzá az új autóhoz a Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnokságán keresztül.