Budapest nyerte a környezetkímélő közlekedésért járó EU-díjat

Vágólapra másolva!
Az Európai Bizottság hétfő este bejelentette, hogy Budapestnek ítélték a környezetkímélő közlekedés népszerűsítéséért járó európai uniós díjat. A magyar főváros többek között azzal érdemelte ki a kitüntetést, hogy tavaly két egymást követő napot autómentessé nyilvánítottak.
Vágólapra másolva!

Budapest nyerte el az Európai Unió mobilitási hetének tavalyi fődíját. Egy független szakértőkből álló bírálóbizottság szerint a magyar főváros tett a legtöbbet azért, hogy a lakosság figyelmét a közlekedés légszennyező hatására és a környezetkímélő közlekedési alternatívákra irányítsa. A döntést hétfő este jelentette be az Európai Bizottság, amely szerint Budapest a fenntartható közlekedés ügyét számos hosszú távra szóló intézkedéssel is támogatja.

A bírálók külön méltatták, hogy a magyar fővárosban tavaly helyi művészekkel és szervezetekkel együttműködve színes programkínálattal népszerűsítették a fenntartható városi közlekedést, két egymást követő napot autómentessé nyilvánítottak, neves közreműködők részvételével eljutási versenyen igazolták a tömegközlekedés hatékonyságát, szabadtéri kiállításon tiszta és energiahatékony közlekedési járműveket mutattak be, konferenciát tartottak a levegőminőségről és a zajtérképek készítéséről, valamint megrendezték a sétálóutcák napját, belvárosi és Duna-parti sétára buzdítva a városlakókat. Az esemény hetében Budapest lezárta a forgalom elöl belvárosi körútjait, ezzel mintegy negyedével csökkentve az átmenő forgalmat - emlékeztetett a brüsszeli bizottság.

Az elismerés a környezettudatos magatartás kiemelt szerepére irányítja a figyelmet - írta a díj elnyerése után kiadott közleményében Hagyó Miklós főpolgármester-helyettes. Gonczlik Tamás, a főváros környezetvédelmi ügyosztályának vezetője szerint az elismerés annak is köszönhető, hogy a város lakossága is nagy figyelmet fordított a rendezvénysorozatra. Gonczlik azt mondta Brüsszelben: ez a siker is alátámasztja a törekvést, hogy a közlekedés fejlesztése a villamos vontatású és a kötöttpályás irányba kell, hogy elmozduljon.

Budapest mellett a portugáliai Almada és Zágráb volt még esélyes a fődíjra, de a magyar főváros olyan pályázókat is megelőzött, mint a spanyolországi Burgos, Murcia és Ponferrada, az írországi Cork és Galway megye, Krakkó és a franciaországi La Rochelle. Az Európai Mobilitási Hét tavaly 2102 városban és településen közel 218 millió lakost mozgatott meg az Unió határain innen és túl a Tiszta levegőt mindenkinek! mottó jegyében.

Hétfőn jelentették be Brüsszelben az európai uniós zöld főváros újonnan alapított díjának első nyerteseinek nevét is. Ezt a díjat Stockholm és Hamburg kapta, így jövőre a svéd főváros, 2011-ben pedig a német kikötőváros lesz az unióban e cím tulajdonosa.