Feloldják a kórházak teljesítménykorlátját

Vágólapra másolva!
Megszünteti a kórházak gyógyító tevékenységét korlátozó teljesítményvolumen-korlátot a kormány. Székely Tamás egészségügyi miniszter kedden jelentette be, hogy átalakítják a kórházi finanszírozást, és a gyógyszerellátáson is változtatnak. Az intézkedéstől hosszú távon megtakarítást vár a minisztérium.
Vágólapra másolva!

Átalakítják a gyógyszerellátást és megszüntetik a kórházak tevékenységét korlátozó teljesítményvolumen-korlát (tvk) rendszerét - jelentette be Székely Tamás egészségügyi miniszter a keddi kormányszóvivői tájékoztatón, Budapesten.

A tervezett intézkedésekkel a miniszter szerint 30 milliárd forintot takarítanak meg. A lakossági terhek a változtatás miatt 2-2,5 százalékkal nőnek, de ez a teher az infláció alatt marad - mondta Székely.

A teljesítményvolumen-korlát rendszerét az elmúlt években a kórházak sokat kritizálták. A tvk az eddigi gyakorlatban intézményekre lebontva meghatározta, hogy egy-egy kórház mennyi beteget láthat el. Ha egy intézmény átlépte az adott évre meghatározott betegellátási számot, az afölötti gyógyítást nem finanszírozta az Országos Egészségbiztosítási Pénztár.

A rendszer megszüntetése után a kórházak finanszírozása továbbra is teljesítményalapú lesz. A teljesítések kétharmadánál az alapdíjat megemelik, ennek megállapításához a 2008. évi kötelező területi ellátási esetszámot veszik figyelembe - mondta a miniszter. Szintén megnövelik az alapdíjat a járóbeteg-ellátásban is. A növekedés itt nagyobb mértékű lesz, mint a fekvőbeteg-ellátásban - közölte Székely.

Olcsóbb gyógyszereket akarnak

A gyógyszerellátás átalakítása során csökkentenék az indokolatlan igénybevételt, folytatják a generikus programot, és egyes patikaszereknél csökkentik a támogatásokat. A gyógyszerbefogadásnál a jelenleg forgalomban lévő szereknél olcsóbb patikaszereket részesítik majd előnyben a támogatás megállapításnál. Preferálni fogják a biológiai készítményeket (biosimilar), amelyek mintegy 30 százalékkal olcsóbbak, mint a jelenleg finanszírozott gyógyszerek - mondta el a miniszter.

A kiemelt és normatív támogatású készítményeknél is terveznek változást - közölte Székely. Ahol egy betegségcsoportra rendelhető kiemelt és normatív támogatású készítmény is, ott csökkentik a normatív támogatás mértékét, illetve egységesítik a támogatási kulcsokat.

A kiemelt támogatású gyógyszereknél a rendelhetőségi időt megnövelik, például az eddig negyedéves szakorvosi kontrollt igénylő szerek esetében fél évre, a félévesek esetében pedig egy évre. Ez várhatóan mérsékli az orvos-beteg találkozások számát, valamint a háziorvosok adminisztratív terhei is csökkennek.

Az intézkedések a tárcavezető szerint hosszú távon megtakarítást eredményeznek. Székely hozzátette: a gazdasági válság hatására az Egészségbiztosítási Alap bevételei csökkentek, a kormány elé terjesztendő javaslatokkal azonban egyensúlyban lehet tartani azt.