"A származásunk miatt történt" - riport a tatárszentgyörgyi gyilkosságról

Vágólapra másolva!
Miért nem találták meg két óra alatt a rendőrök az előttük heverő benzines kannát? Mi lett azokkal a lábnyomokkal, amelyek az erdőbe vezettek? Sok kérdés van a tatárszentgyörgyi gyilkossággal kapcsolatban, a megölt apa és kisfiú hozzátartozói azonban egyben biztosak: azért támadták meg őket, mert romák. Az ellentmondások ellenére a hatóságok mossák kezeiket és egymásra mutogatnak. Az [origo] helyszíni riportja.
Vágólapra másolva!

Egy rendőrautó cirkált lassan a hepehupás földúton, a hóval borított házak között kedden reggel. Ez volt a legegyértelműbb megnyilvánulása a Tatárszentgyörgyön bevezetett - a hivatalos közlemények szóhasználata szerint - "fokozott rendőri jelenlétnek". Az intézkedést azt követően hozták, hogy vasárnapról hétfőre virradó éjjel a Pest megyei faluban ismeretlenek felgyújtottak egy házat, a benne lakó öttagú családból pedig a 27 éves apát és 4 éves kisfiát lelőtték.

A település határában, egy félreeső utca végén található épület falai még állnak, de a tetőszerkezet teljesen leégett. Az [origo] munkatársainak érkezésekor egy férfi a ház melletti fának támaszkodott és sírt, egy másik hangosan kiabálva, könnyes szemmel fogadott bosszút. Egyikük a megölt férfi testvére, a másik a nagybátyja. "Akinek csöppnyi érzése van, az nem tesz ilyet" - jegyezte meg utóbbi néhány perccel később, miközben a romos épület maradványait mutogatta. A szétégett gerendákból szögek állnak ki, az egyik gyerek ágyából csak a rugók maradtak meg.

A szomszédos házban lakik a megölt férfi apja, Csorba Csaba a családjával. A történteket elsősorban az ő elmondásukból lehet ismerni, de néhány részletre az egyes családtagok is különbözőképp emlékeznek. Abban egyeznek a beszámolók, hogy mindannyian azt mondták, három lövés hangjára ébredtek fel éjfél után néhány perccel. "Egymás után jöttek a hangok" - mondta a lövésekről a meggyilkolt férfi anyja, Csorba Csabáné, aki szerint ez után egyből kirohantak a házból, és meglátták fiuk feleségét, aki az udvaron állt az égő épület mellett, és kétségbeesetten kiabált.

Csorba Csaba és felesége is azt mondta, olyan nagy volt a tűz, hogy nem tudtak bemenni az épületbe. Fiuk felesége és két unokájuk életben maradt, bár a gyerekek sérüléseket szenvedtek. Az apa és a harmadik gyerek meghalt, holttestüket Csorba Csaba szerint a háztól néhány méterre találták meg. Csorbáék és a történtekre szintén felriadó szomszédok közül többen is értesítették a hatóságokat. Elsőként - fél egy körül - a rendőrség érkezett meg, majd a tűzoltók és a mentők is megjelentek.

Az apa egy darabig még élt a szülők szerint. "Ölembe vettem a fejét, rendesen szedte a levegőt" - idézte fel Csorba Csabáné, hozzátéve, hogy ezért az ő életben maradására még láttak esélyt, az unokáéra azonban nem. "Neki a fején is voltak sebek" - mondta Csorba Csaba. Most már tudni lehet, hogy mindkettőjüket lelőtték, az első órákban azonban a hatóságok még egyszerű balesetként kezelték a történteket, és csak órákkal később ismerték el, hogy gyilkosság áldozata lett a férfi és kisfia.

Elnézett sebek

Azt, hogy ez miként alakulhatott így, nem könnyű rekonstruálni. A hatóságok közül a helyszínen a körzeti megbízott mellett elsőként a közeli Dabas rendőrkapitányságának munkatársai jelentek meg, a kapitányság portáján azonban kedden közölték, hogy az illetékes tiszt nem elérhető. A Pest Megyei Rendőr-főkapitányság kedden közölte, hogy belső vizsgálatot indít annak kiderítésére, hogy a helyszínre elsőként érkező rendőrök mikor, mit csináltak, hogyan helyszíneltek. A Pest megyei főkapitány bekérette az összes rendőri intézkedésről szóló jelentést. Az eredmény péntekre várható - mondta kedd este az MTI-nek Beluzsárné Belicza Andrea, a főkapitányság sajtóügyeletese.

Fotó: Hirling Bálint [origo]
Fénykép a megtámadott családról - Több képért kattintson ide

Az első mentő a néhány kilométerre lévő Örkényről futott be, ott azonban az [origo] megkeresésére azt mondták, hogy nem nyilatkozhatnak, és azt sem mondják meg, hogy ki volt az az orvos, aki megvizsgálta a holttesteket. Az ő szerepe azért fontos, mert a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság szerint az orvos volt az, aki megállapította, hogy az idegenkezűség kizárható, tehát kérdés, miért nem ismerte fel a lőtt sebeket. Az örkényi háziorvosi ügyelet vezetője, Kátay Dénes az Indexnek kedden azt mondta: a helyszínen a vizsgálatot az örkényi háziorvosi ügyelet ügyeletes körorvosa végezte el, és ő már hétfőn hajnalban lőtt sebekről jelentett, tehát nem állította, hogy az áldozatok halálát füstmérgezés okozta.

A mentőszolgálat szóvivője, Győrfi Pál az [origo]-val írásban azt közölte, hogy ha egy beteg életét nem lehet megmenteni, akkor a mentők "csak úgynevezett 'halálmegállapítást' végeznek", a halál okának kiderítését viszont már a helyszínre hívott háziorvos vagy ügyeletes orvos végzi. Hozzátette, hogy az "idegenkezűségre utaló jelek csak a teljes test alapos átvizsgálása során, 'halottvizsgálatkor' vagy az igazságügyi orvos szakértő előtt válnak láthatóvá". Az Országos Mentőszolgálat sajtóügyeletese kedd este az MTI-nek azt mondta, hogy az örkényi és a dabasi mentők vonultak a helyszínre, ahonnan három embert vittek kórházba. Azt ígérte: a történtek részleteiről szerda délelőtt adnak tájékoztatást.

A holttesteket megnézte a Dabasi Tűzoltóparancsnokság vezetője, Velikovszki Zoltán is, aki éjjel 2 óra 20 perc körül érkezett a helyszínre, hogy a tűzvizsgálatot elvégezze. Mint az [origo]-nak elmondta, az elhunytakat azért tekintette meg, mert a vizsgálathoz fontos volt tudnia, hogy szenvedtek-e égési sérüléseket. A testükön nem talált ilyeneket, ezért valószínűsítette, hogy ki tudtak menekülni a házból. Kérdésünkre, hogy látott-e rajtuk lőtt sebeket, azt válaszolta, "láttam, de ezek keletkezhettek lehulló födémdaraboktól, például cserepektől is". Hozzátette, "ezt nem az én tisztem elbírálni".

A rendőrség hétfőn reggel fél nyolckor kiadott közleményében az szerepelt, hogy "az elsődleges tűzvizsgálói vélemény szerint a családi házban elektromos zárlat okozta a tüzet". Velikovszki az [origo]-nak kedden telefonon azt mondta, hogy még most is korai arról beszélni, hogy mi okozta a tüzet, ezt ugyanis egy hosszabb vizsgálat tudja csak megállapítani. Elektromosságra azért gyanakodott, mert a födém gyulladt ki, amiben vezetékek húzódtak, ráadásul a tűzoltók találtak az épületben egy nagyteljesítményű olajradiátort, ezért azt feltételezte, hogy esetleg valamilyen ezzel kapcsolatos hiba miatt gyulladhatott ki a ház.

Velikovszki hangsúlyozta azonban, hogy ezt ő eredetileg is csupán egy lehetséges verzióként adta elő, már csak azért is, mert a háztól néhány méterre talált egy tízliteres marmonkannát, amelynek erősen benzinszaga volt. Azt mondta, hogy a kannát átadta az egyik rendőrnek, aki betette egy nejlonba. Kérdésünkre közölte, hogy ez nem sokkal az ő érkezése, tehát 2 óra 20 után történt. A belső rendőrségi vizsgálat számára így az egyik kiderítendő dolog az is lehet, hogy az akkor már mintegy két órája a helyszínen tartózkodó rendőrök miért nem figyeltek fel a benzines kannára.

Állítólag eltaposott nyomok

Az áldozatok hozzátartozóinak más kifogásai is vannak a rendőrség munkájával. Csorba Csaba szerint egyik fia találta meg a söréteket tartalmazó hüvelyeket, és a rendőrök csak ekkor, hajnali három óra után kezdtek komoly munkába. "Akkor már nagyon precízen végezték a dolgukat" - jegyezte meg a férfi. Más családtagok azt állították, hogy a rendőrök nem kellő óvatossággal kezelték a hóban található nyomokat. A megölt férfi egyik testvére az [origo]-nak azt mondta, hogy az egyik támadó eleshetett a hóban, és amikor ennek nyomait megmutatta a rendőröknek, akkor azok "összetapicskolták". A fiatal férfi szerint ugyanez történt azokkal a lábnyomokkal is, amelyek az erdőbe vezettek, ahol az épülettől mintegy 150 méterre állítólag látszott, hogy egy autó megfordult a hóban.

Fotó: Hirling Bálint [origo]
Csorba Csaba fiát és unokáját gyászolja - Több képért kattintson ide

A nyomozást hétfőn késő délután átvevő Nemzeti Nyomozó Iroda szóvivője, Bartha László az [origo]-nak erre nem kívánt reagálni, csak annyit közölt, hogy "rögzítettünk nyomokat". A nyomozás érdekeire hivatkozva nem kívánt többet mondani. A családtagoktól és a tűzoltóparancsnoktól ugyanakkor az megtudtuk, hogy a rögzített nyomok között van például egy borosüveg nyaka. A hozzátartozók azt feltételezik, hogy az üveg Molotov-koktél tartozéka volt, állítják ugyanis, hogy a meghalt családfő soha nem ivott bort, "legfeljebb néha egy-egy sört".

Az áldozatok hozzátartozói és a helyi cigány önkormányzati vezető úgy döntöttek, hogy feljelentik a rendőröket, a tűzoltókat és a mentősöket is - mondták el a hozzátartozók kedd este az MTI tudósítójának a kiégett ház udvarán tartott virrasztáson. A rendőröket azért jelentik fel, mert szerintük hosszú órákon át nem vették figyelembe az általuk talált bizonyítékokat, a tűzoltóságot azért tartják hibásnak, mert elektromos hiba miatti tüzet állapítottak meg, a mentőszolgálat pedig szerintük késve érkezett a helyszínre.

A támadókról egyelőre semmit sem lehet tudni. A hétfőn megjelent sajtóbeszámolókban ugyan szerepelnek közelebbről meg nem nevezett szemtanúk, akik állítólag látták, ahogy a férfit és fiát lelövik, az [origo] által megkérdezett családtagok és szomszédok egybehangzóan azt állítottak, hogy ők nem láttak semmit. "Nem is néztünk szét, csak mentünk ki" - fogalmazott Csorba Csabáné. A hozzátartozók közül többen utólag már feltételezik, hogy több támadó is lehetett, akik szerintük "körbevették a házat, hogy senki ne tudjon kimenekülni". A megölt férfi egyik testvére és nagybátyja azt mondta, hogy két pár lábnyom vezetett el az épülettől.

A feszültség jelei

A család állítja, hogy nem érkeztek hozzájuk fenyegetések, így nem volt semmi előzménye a támadásnak. Több hozzátartozó is megjegyezte ugyanakkor, hogy az utóbbi pár hétben megjelent egy autó a környéken, de a részletekben nem egyeznek a beszámolók. A megölt férfi egyik testvére szerint egy fekete BMW-terepjárót lehetett látni, amely többször is megállt az utca végén, de soha nem szállt ki belőle senki. Csorba Csaba ugyanakkor személyesen nem látta ezt az autót, csak a vasárnap éjszaka megölt fiától hallott róla, de szerinte nem biztos sem a márkája, sem az, hogy terepjáró volt.

A település polgármestere, Berente Imréné az MTI-nek hétfőn azt nyilatkozta, "nem állítom, hogy nincsenek olykor kisebb feszültségek a roma és magyar lakosok között, de olyan indulatok nem feszülnek az emberekben, melyek egy efféle leszámolást kiválthattak volna". Az [origo] a helyszínen tanúja volt a polgármester által említett feszültség egyik megnyilvánulásának. A leégett ház mellett reggel nyolc körül megjelent egy pick up terepjárós férfi, és az ablakot lehúzva beszédbe elegyedett a Csorba család több tagjával, akiket láthatóan régről ismert, néhányukkal kezet is fogott. "Sajnálom mint embert, de azért most el kellene gondolkodni" - fogalmazott az ősz hajú férfi, majd kiderült, hogy ezzel a közeli erdőben állítása szerint zajló falopásokra utalt. Amikor a többiek megkérdezték tőle, ez azt jelenti-e, hogy tolvajlással vádolja őket, akkor azt válaszolta, "én csak azt mondom, hogy itt laktok, és nem látjátok, hogy ki lopja az erdőt". A férfi az [origo] kérdésére csak annyit mondott, hogy ő egy erdőgazdaság műszaki vezetője, de a nevét nem kívánta elárulni.

"Több embert vittek már be Tatárról falopás miatt" - magyarázta Csorba Csaba, hozzátette azonban, hogy meggyilkolt fiának nem volt ilyen ügye. A fényképek alapján magas, sportos külsejű családapa a hozzátartozói szerint alkalmi munkából élt, foglalkozása nem volt. "Építőipari és kertészeti munkákat végzett, Pestre járt dolgozni a sógorommal. Kora tavasszal mentünk volna megint" - magyarázta a megölt férfi nagybátyja. Azt több helyi - köztük a polgármester is - elmondta, hogy nem tudnak arról, hogy a férfinak haragosai lettek volna vagy tartozott volna valakinek. A család szerint ezért a támadásnak csak egyetlen oka lehetett. "A származásunk miatt történt" - jelentette ki Csorba Csaba, aki később megjegyezte: csak apja roma, anyja magyar paraszti családba született.