Elítélték a gyerekeket bántalmazó nevelőket

Vágólapra másolva!
Éveken keresztül bántalmazták és alázták meg a felügyeletükre bízott gyerekeket azok a nevelők, akiket szerdán ítélt el jogerősen a Győr-Moson-Sopron Megyei Bíróság. A soproni gyermekvédelmi intézmény öt volt dolgozóját a lehető leghosszabb időre felfüggesztett börtönre ítélték, és örökre eltiltották a a pedagógiai pályától.
Vágólapra másolva!

Kiskorú veszélyeztetése miatt felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte és örökre eltiltotta szakmája gyakorlásától a Győr-Moson-Sopron Megyei Bíróság azt az öt nevelőt (három nőt, két férfit), akik éveken keresztül kegyetlen módon bántalmazták és megalázták a felügyeletükre bízott gyerekeket a soproni gyermekvédelmi intézményben - írta csütörtökön a Kisalföld című lap.

A bíróság jogerős ítéletével lezárt ügy 2004-ben robbant ki, amikor a soproni gyermekotthonban egy újonnan felvett fiatal nevelőnek feltűnt, hogyan bánnak kollégái a felügyeletükre bízott gyerekekkel. A nevelők a bíróságon tett tanúvallomások szerint többek közt tűvel szurkálták, ütötték és verbálisan is megalázták a gyerekeket: az egyik vádlott például rendszeresen "rohadéknak" szólította őket.

A fiatal nevelő előbb ombudsmani vizsgálatot kért, később az ügy a gyámhivatalhoz, majd a belső fegyelmi vizsgálóbizottsághoz került, végül pedig büntetőeljárás lett belőle. Az elsőfokú bíróságon, a bizonyítási eljárás során a tanúk (gyerekek és felnőttek egyaránt) egymástól függetlenül, egybehangzóan vallottak a vádlottak ellen. A megyei bíróság helyben hagyta az elsőfokú ítéletet, amely az egy és két év közötti börtönbüntetések végrehajtását a lehető leghosszabb időre, öt évre függesztette fel.