Vágólapra másolva!
Februárban a Jobbik támogatottsága növekedett, a Fidesz és az MSZP népszerűsége viszont nem változott - derül ki a Medián HVG-ben közölt felméréséből. A Medián szerint a radikális párt támogatottsága azért ugrott meg, mert romák által elkövetett bűncselekményekről számolt be a sajtó.
Vágólapra másolva!

Erősödött a Jobbik februárban, míg a Fidesz és az MSZP erőviszonya nem sokat változott - derül ki a Medián közvélemény-kutató HVG-nek készített felméréséből.

Míg az elmúlt két év Medián-felméréseiben egyszer sem fordult elő, hogy a teljes népesség 1 százalékánál többen szavaztak volna a Jobbikra, addig februárban már a megkérdezettek 2 százaléka a Jobbikot választotta volna. Ráadásul ők minden más párt szimpatizánsainál magasabb, 83 százalékos arányban mondták azt, hogy biztosan részt vennének egy most vasárnapi választáson. A választani tudó biztos szavazók körében pedig 1-ről 4 százalékra nőtt a párt támogatottsága.

A HVG szerint a radikális párt megerősödése azzal függ össze, hogy a kutatást megelőző napokban a romák által elkövetett bűncselekményekkel volt tele a sajtó. A hetilap szerint a fejlemények már nem nagyon növelték a lakosság cigányellenességét, új jelenség viszont, hogy a romákkal kapcsolatos véleményalkotás kezd részévé válni a szavazók politikai identitásának is.

A HVG a Medián elemzéséből azt a következetést vonta le, hogy a Jobbik a cigánykérdés napirendre tűzésével növelte népszerűségét. Az SZDSZ támogatottsága a teljes népesség körében ennek ellenreakciójaként növekedhetett 3 százalékra. A szabaddemokraták támogatottsága a biztos szavazók körében pedig 4 százalékos.

A Medián szerint a Fidesz és az MSZP erőviszonya nem sokat változott. Akárcsak az előző hónapban, februárban is a teljes népesség 42 százaléka szavazott volna a Fideszre és 19 százalék az MSZP-re. A biztos szavazók körében 55 százalékra emelkedett legnagyobb ellenzéki párt előnye, a szocialisták 22 százalékához képest.

A politikusok népszerűségi listáján változás, hogy Gyurcsány Ferenc miniszterelnök és Draskovics Tibor igazságügyi és rendészeti miniszter népszerűsége négy százalékot romlott. A HVG szerint hogy Draskovics megítélése alighanem a cigány bűnözésről nyilatkozó miskolci rendőrkapitány visszacsinált menesztésével függ össze.