Rááll a rablásokra és a betörésekre a BRFK

Vágólapra másolva!
Régiókat hoznak létre a fővárosi rendőrségen belül, öt nagy egységbe szervezve a kerületi kapitányságokat. A BRFK azt várja, hogy hatékonyabbá válik a bűncselekmények felderítése.
Vágólapra másolva!

Öt régiót hoz létre a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) meghatározott bűncselekménytípusok eredményes felderítése érdekében - a március 1-jétől életbe lépő szervezeti változtatásról Tóth Gábor rendőrfőkapitány számolt be csütörtökön.

Az átszervezés csak a rablásokat, a gépjárművekkel kapcsolatos jogellenes cselekményeket és a betöréses lopásokat érinti, a kerületi kapitányságok és azok vezetői helyükön maradnak, de közülük öten a régiók vezetői is lesznek - mondta a rendőrfőkapitány, aki szerint azért ezt a három bűncselekménytípust választották ki, mert ezek befolyásolják leginkább az emberek szubjektív biztonságérzetét.

A régiós átalakítást a rendőrfőkapitány a nemzetközi tendenciákkal indokolta, példaként említette, hogy az elmúlt években Pozsonyban, Prágában, Varsóban, Berlinben és Moszkvában a rendőrségi szervezetben végrehajtott átalakításokkal hasonló régiók jöttek létre. Az átszervezés másik oka szerinte az, hogy - bár az elmúlt 15 évben sorra kicserélődtek a vezetők, nyomozók, változtak a körülmények, az informatikai és társadalmi követelmények - egyedül ezeknek a bűncselekménytípusoknak a felderítési eredményei nem változtak jelentősen. Előfordult, hogy 2-3 százalékkal jobb eredményt értek el, de ez mindig egy szűk sávon belül mozgott. Tóth szerint a struktúra változtatása javíthat az eredményességen.

A főkapitány szerint a 22 kerületi rendőrkapitányságnak eddig az volt a feladata, hogy a saját területén próbáljon meg minél eredményesebb lenni, és nem voltak motiváltak abban, hogy a szomszédos kerületekkel is megosszák az információkat. Ez pedig nem szolgálja a lakosságot, mert az embereket nem a kerületi eredmények érdeklik, hanem hogy hány bűnözői csoportot "vontak ki a forgalomból" - tette hozzá.

A régiók kialakítását részben a város struktúrája, részben a bűnözői csoportok mozgása alapján döntötték el, mivel Tóth szerint egyes bűnözői csoportok a városon belül területileg jól behatárolhatóak. A főkapitány szerint az öt régió létrehozása segíti a kerületek közötti aránytalan terhelések kiegyenlítését is. Mint mondta, lehetnek olyan nyomozók, akik a jövőben specializálódnak, tehát csak betöréses lopásokkal vagy a gépjárműlopások felderítésével foglalkoznak.

Az észak-budai régió vezetője Markó Attila, a dél-budaié Balázs Norbert, az észak-pestié Krammer György, a dél-pestié Ács Péter, a központi régió - amely a Belvárost is magába foglalja - vezetője pedig Ormossy Attila lesz. A régióparancsnokok továbbra is kerületi rendőrkapitányok maradnak, és továbbra is a vezetésük alatt álló rendőrkapitányságokon dolgoznak majd.