Egyre több az embercsempész a Bács megyei határszakaszon

Vágólapra másolva!
A schengeni csatlakozás után 2007-hez képest négyszer gyakoribbá vált tavaly az embercsempészet a Bács megyei határszakaszon - közölte a rendőrség. A megyei főkapitány szerint idén várhatóan folytatódik ez a tendencia.
Vágólapra másolva!

Négyszeresére nőtt az embercsempészet 2008-ban az előző évhez képest a Bács megyei határszakaszon, míg a tiltott határátlépések száma megháromszorozódott - mondták el csütörtökön a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság évértékelő sajtótájékoztatóján Kecskeméten.

A schengeni csatlakozás után már az év első hónapjaiban látványosan megugrottak az illegális határátlépések. Az idei adatokból ráadásul kitűnik, ez a tendencia várhatóan 2009-ben is folytatódik majd - közölte Dávid Károly főkapitány. Szerinte mindez különösen a létszám folyamatos csökkenése és az állomány fiatalodása miatt - a megyében jelenleg 32,5 év a rendőrök átlag életkora - jelent komoly terhet a főkapitányság számára.

Ugyanakkor a főkapitány szerint mégis sikerült előre lépni a szervezeti átalakításoknak és a feladatok ésszerűsítésének köszönhetően. A bűnesetek száma 11 százalékkal csökkent, és arányaiban kevesebb vagyon elleni bűncselekményt követtek el a megyében: a rablás, a lopás és az autólopás látványosan visszaszorult. Sokkal gyakoribbá vált viszont a segítségnyújtás elmulasztása, a lakásbetörés, a súlyos testi sértés. A halálos balesetek száma közel 30 százalékkal csökkent, az ittas vezetés is ritkábban húzódik meg az esetek hátterében.