Vágólapra másolva!
Miközben több híradás szerint a tatárszentgyörgyi emberölés és a Cozma-gyilkosság után több városban is elkezdtek felfegyverkezni az emberek, addig a rendőrségi statisztikák szerint már évek óta folyamatosan nő a lakosság által birtokolt fegyverek száma. Amíg 2006-ban 228 ezer fegyverrel kapcsolatos engedélyt adott ki a rendőrség, tavaly év végén már 238 ezret. Az éles lőszerrel működő önvédelmi fegyverek száma fokozatosan csökken, az élet kioltására alkalmatlan gázfegyvereké viszont nő.
Vágólapra másolva!

"Nem szoktak magyarázkodni a vásárlók, csak ha friss élményük van, például éjjel valaki mászkált a kertjükben, azt mesélik el" - mondta az [origo]-nak a fővárosi Gunbox fegyverbolt egyik munkatársa. Az elmúlt napokban több újság és tévé is arról számolt be, hogy megugrott a fegyverboltok forgalma. A híradások ezt azzal indokolták, hogy az olyan erőszakos bűncselekmények miatt, mint a Cozma-gyilkosság vagy a tatárszentgyörgyi emeberölés, romlott az emberek biztonságérzete.

Az RTL Klub Híradója szerint Debrecenben az elmúlt hetekben a szokásosnál két-háromszor több gázfegyvert adtak el. Egy debreceni üzlet azt közölte a csatornával, nem tudják olyan ütemben pótolni a hiányt, ahogy a vásárlók szeretnék. A Somogyi Hírlap pedig szerdán azt írta, hogy egy kaposvári fegyverboltban a napi 2 helyett 6-8 gázpisztolyt adnak el, a vásárlók között pedig megemelkedett az idősek és a nők aránya.

A Gunbox eladója [origo]-nak azt mondta: a boltba mostanában betérő embereken nem lehetett érezni a feszültséget, nem hozták szóba az elmúlt hetek nagy figyelmet kiváltó bűnügyeit, a forgalom azonban a korábbi évekkel szemben januárban nem esett vissza, hanem nőtt. Győrfi Tamás, a debreceni Tatical fegyverbolt ügyvezetője szerint a forgalomnövekedés ellenére nem igaz, hogy az emberek elkezdtek volna felfegyverkezni. A Gunbox munkatársa szerint a növekvő kereslet nem rendkívüli, azóta tart mióta engedély nélkül lehet gázpisztolyhoz jutni.

A fegyverforgalmat nehéz számszerűsíteni. Gázfegyvert - ami nem szilárd lövedéket, hanem könnyfakasztó gázt lő ki - 2004 óta engedély nélkül lehet vásárolni. Povázsai Sándor, az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) rendészeti osztályvezetője szerint a rendőrség nem rendelkezik adatokkal arról, hogy hány riasztó típusú fegyver van a lakosságnál. Az eladásokról külön-külön kizárólag a fegyverboltok tudnak beszámolni. Az ORFK csak azon fegyverekről rendelkezik adatokkal, amelyekhez engedély kell. Ide tartoznak többek között a vadászathoz, sportlövészethez használt fegyverek, valamint a maroklőfegyverek. Gázpisztolyhoz csak abban az esetben kell rendőrségi engedély, ha a tulajdonos nem csak otthon akarja használni, hanem viselni is akarja az utcán.

A rendőrségi adatokból az derül ki, hogy a lakosság birtokában lévő engedélyköteles fegyverek száma évek óta folyamatosan nő. Amíg 2006 decemberében 228 727 fegyver volt a lakosságnál, 2008 decemberében már 238 317 darab. Ezen belül növekszik az önvédelmi célra engedélyezett fegyverek száma is: 2006 decemberében 45 347, 2008 decemberében már 49 482 volt a számuk. Az ORFK arról nem tudott beszámolni, hogy januárban és februárban, hogy alakult az engedélyek száma, a rendőrség ugyanis csak féléves statisztikákkal rendelkezik. Povázsai szerint a híradásokban említett növekvő forgalomból azonban nem biztos, hogy egy meredeken emelkedő trend következik, elképzelhető ugyanis, hogy a kereslet pár hét múlva vissza fog esni.

A rendészeti osztályvezető szerint az önvédelmi fegyverek között az elmúlt években az éles lőszerrel működő marokfegyverek száma fokozatosan csökken, az élet kioltására alkalmatlan gázfegyverek aránya viszont nő. Az gázfegyverek viselési engedélye két év alatt 32 183-ról 39 882-re nőtt. A Gunbox fegyverbolt szerint az elmúlt években a gázfegyvert vásárlók közül minden harmadik kért viselési engedélyt, így a bolt becslései szerint 117-120 ezerre tehető a lakosságnál lévő gázpisztolyok száma. A rendőrség kérdésünkre ezt a számot nem kívánta minősíteni.

Povázsai szerint a 2004-es törvénynek kifejezetten az volt a célja, hogy a maroklőfegyverek rovására a gáz- vagy riasztófegyverek arányát növelje. Ezt egyrészt azzal érték el, hogy megszüntették a gázfegyver engedélykötelességét, valamint felszámolták azt a nevesített kört - ide tartoztak a bírók, az ügyészek, a polgármesterek -, akik automatikusan kaphattak maroklőfegyvert.

Dinamikusan növekszik a vadászfegyverek aránya is. 2006 decemberében 138 ezer, 2008 decemberében pedig 147 ezerre adott ki engedélyt a rendőrség. Az engedélyköteles fegyverek között a sportvadászatra használtak aránya a legmagasabb, évek óta stabilan 61 százalék.