Saját gázsija is aggasztja a fideszes énekest

Vágólapra másolva!
Az Operaház művészei honoráriumának állítólagos késéseivel kapcsolatban tett fel kérdést a kulturális miniszternek Gulyás Dénes fideszes képviselő, aki énekesként maga is fellép az intézmény előadásaiban. Gulyás szerint nincs szó összeférhetetlenségről, mert nemcsak neki van gondja a honoráriummal, hanem általános probléma, hogy a vendégművészek késve kapják meg a pénzüket. Az Operaház szerint azonban idén csak elvétve fordult elő hosszabb késés.
Vágólapra másolva!

"Nemcsak a Magyar Állami Operaház költségvetését, de a művészek honoráriumát is befagyasztotta három évre?" - ezzel az írásbeli kérdéssel fordult Hiller István kulturális miniszterhez Gulyás Dénes fideszes parlamenti képviselő. Gulyás ismert operaénekesből lett képviselő 2006-ban, de a művészeti tevékenységgel nem hagyott fel, idén is szerepel az Operaház több előadásában.

A kérdés teljes szövege nem érhető el a parlament honlapján, de Gulyás az [origo]-nak elmondta, hogy valójában nem is az esetleges befagyasztás iránt érdeklődött, hanem a vendégművészeknek járó honoráriumok kifizetése körüli problémákról. A képviselő szerint ugyanis gyakran előfordul, hogy az Operaház késve, időnként több hónapos várakozás után fizeti csak ki a leadott számla ellenértékét. "Példátlan, hogy egy kiemelt állami intézménynél ilyen történjen" - mondta felháborodva Gulyás.

Az Operaház honlapja szerint a jelenlegi évadban 101 vendégművésszel dolgozik az intézmény, köztük van Gulyás Dénes is. Kérdésünkre, nem tartja-e összeférhetetlennek, hogy képviselőként olyan ügyben jár el, amelyben személyesen is érintett, azt válaszolta: "Tudomásomra jutott a dolog, mert én is így jártam. Nem arról van szó, hogy kiharcolom a gázsimat". Gulyás állítja, hogy a probléma sok más vendégművészt is érint.

Az Operaház gazdasági igazgatója, Szabó Attila vitatja Gulyás állításait. Szabó szerint ugyanis január óta például mindössze két esetben fordult elő, hogy több mint egy hónapos késés volt a fizetésnél, de ezek is csak azért történtek, mert elvesztek a számlák. Az intézmény 15 napos határidővel szokott fizetni, az igazgató szerint ugyan előfordul, hogy ennél több időt vesz igénybe a számla kiegyenlítése, de 30 napnál nem szokott tovább tartani.

Nem tudni, hogy mekkora összegekről van szó, Gulyás ugyanis közölte, nem tudja, hogy mások mekkora honoráriumot kapnak, a sajátjáról pedig nem kíván beszélni. Megjegyezte azonban, hogy öt-hat éve folyamatosan csökken az összeg, és a próbafolyamatot, a gyakorlást is beszámítva a honorárium 600-800 forintos órabért jelent. Gulyás vagyonnyilatkozatában a képviselői tiszteletdíjon kívüli jövedelmek között szerepel a "koncertezés operaházi előadások", jövedelemként pedig bruttó 1,5 millió forint van feltüntetve. Ennek a jövedelemnek a rendszerességéről Gulyás azt írta: "eseti".

A képviselő elmondta, kérdése címében azért említette a honoráriumok befagyasztását, mert szerinte a kifizetések körüli problémák alapján ennek a lehetősége is felmerülhet. Hiller Istvánnak a szabályok szerint 15 napja van a kérdés megválaszolására.

Azt eddig is lehetett tudni, hogy az Operaháznak vannak anyagi problémái. Szabó Attila szerint a kulturális tárca ugyan 2007-ben garantálta, hogy három éven át 5,3 milliárd forintos támogatáshoz jut az Operaház, de 2009-ben ennél kevesebbet, 5 milliárd 57 millió forintot kapnak. A kulturális tárca gazdasági szakállamtitkára, Závecz Ferenc az MTI-nek még január közepén azt mondta ezzel kapcsolatbana gazdasági válságra utalva, hogy senki nem tehet úgy, mintha a világban nem történt volna semmi.