Letartóztatták a pécsi kézigránátos támadókat

Vágólapra másolva!
Előzetes letartóztatásba helyezték a pécsi kézigránátos támadás gyanúsítottjait. Tavaly novemberben meghalt egy pár, kisgyerekeik pedig megsérültek, amikor valaki gránátot dobott a házukra. A gyilkossággal egy testvérpárt gyanúsítanak.
Vágólapra másolva!

Előzetes letartóztatásba helyezte harminc napra a két halálos áldozatot követelő tavaly novemberi pécsi kézigránátos gyilkosság gyanúsítottjait a Pécsi Városi Bíróság vasárnap. Az indoklás szerint B. Jenő 45 éves kővágószőlősi roma kisebbségi képviselő, valamint B. János 43 éves volt rendőr alaposan gyanúsítható az emberöléssel.

A férfiak tagadják a bűncselekményt. A rendőrség szerint fennáll a szökésük, elrejtőzésük, a tanúk befolyásolásának, a bizonyítékok eltüntetésének veszélye, ezért indokolt az előzetes letartóztatás. A bíróság előtt megjelent a két feltételezett gyilkos több hozzátartozója is, akik az újságíróknak azt mondták: szerintük "kreált ügyről van szó", elképzelhetetlennek tartják, hogy szeretteik lennének a kézigránátos támadók.

A testvérpárt pénteken fogta el a rendőrség bevetési egysége. B. Jenőt otthonában, B. Jánost pedig a munkahelyén, egy óvodában, ahol gondnokként dolgozott.

Pécsett, a Fejlődés utcai, romák által lakott családi házba tavaly november 18-án éjjel dobtak be kézigránátot. A robbanás a két szülőt a helyszínen megölte. Három gyermekük - a legfiatalabb kétéves, a legidősebb öt - is otthon volt, közülük ketten könnyebben megsérültek, őket sokkos állapotban vitték kórházba.

Dakos József, Baranya rendőrfőkapitánya a gyanúsítottak elfogását követően azt mondta: harminc nyomozó hónapokon át tartó aprólékos munkája, és száz tanú meghallgatása vezetett a testvérpár nyomára, akiknek indítéka nem a rasszizmus, hanem személyes ok volt. Ezért a bűncselekmény nem hozható összefüggésbe az országban az elmúlt időszakban történt hasonló bűnügyekkel.

Hozzátette, a gyanúsítottak ismerték áldozataikat, a kézigránátot gyilkolási szándékkal dobták be a ház ablakán. A két áldozat közül pedig feltehetően csak a férfival volt problémájuk.

B. János, aki a legnépszerűbb közösségi portálon megtalálható adatlapja szerint korábban tizennyolc évet szolgált a rendőrségnél, abból nyolc évet helyszínelőként, szintén a pécsi Fejlődés utcában lakott, néhány háznyira az áldozatoktól.