Nem tetszik az MSZP-nek az új médiatörvény tervezete

Vágólapra másolva!
A szocialista párt vezetése és parlamenti frakciója sem támogatja az médiatörvény tervezetének legújabb verzióját - írja a Népszava. A korábbi verziókhoz hasonlóan ezt sem vállalta fel nyilvánosan senki, készítői közelebbről meg nem nevezett "szakértők".
Vágólapra másolva!

Az MSZP frakciója és elnöksége nem támogatja ebben a formájában az új médiatörvény-javaslat harmadik változatát - írja a Népszava hétfői számában. A lap értesülései szerint a szocialisták vezetői és a jogszabály kidolgozásában részt vevő MSZP-s szakértők véleménye eltér.

A párt első emberei szerint a szöveg - akárcsak annak első két változata - a Fidesznek kedvez - olvasható a lapban. Többek között alkotmányosan aggályosnak tartják, hogy a jogszabálytervezet túlhatalmat biztosít a mindenkori kormánynak a közszolgálati műsorszolgáltatók felett. Az MSZP hivatalos álláspontját a héten hozza nyilvánosságra.

A korábban megjelent verziókhoz hasonlóan ezt a változatot sem vállalta fel senki sajátjaként, a parlament honlapja például mindössze egy e-mail címet közöl, amelyen a közelebbről meg nem határozott "szakpolitikusokkal és szakértőkkel" lehet kommunikálni.

Az új médiatörvényre elsősorban azért lenne szükség, mert a jelenlegi, 1996-ban elfogadott jogszabály elavult: nem ismeri az utóbbi években elterjedt és a közeljövőben bevezetésre váró technológiákat. Az új törvény legfontosabb feladata épp az lenne, hogy a használt technológiától függetlenül, egységesen szabályozza az audiovizuális médiaszolgáltatást.