Áttér a kétműszakos munkára a rendőrség

Vágólapra másolva!
Reggel hattól este tízig tartó kétműszakos munkarendre tér át a rendőrség, gyakorlatilag azonnali hatállyal - írja szerdai számában a Népszabadság. Az ORFK-nak más tervei is vannak a szervezet megerősítésére: 200 új diplomásnak hirdetnek állást, 120 új körzeti megbízottat állítanak munkába és a nyugdíjba készülőket pluszpénzzel tartanák vissza.
Vágólapra másolva!

"A bűnözők sem nyolctól négyig dolgoznak" - így indokolta Bencze József országos főkapitány a Népszabadságnak, hogy miért térnek át a kétműszakos munkarendre. Lényegében azonnali hatállyal bevezetik az új rendszert, igaz, egyelőre csak a nagyobb, 20-30 fős bűnügyi osztályok, később viszont valószínűleg a kisebbek is.

A reggel hattól délután kettőig, illetve a kettőtől este tízig tartó munkarend célja, hogy minél több nyomozó legyen a terepen, amikor a potenciális bűnözők, illetve a bűncselekmények lehetséges sértettjei az utcán vannak - írja a napilap szerdai száma. A rendőrség bűnügyi vezetőit a napokban tájékoztatják hivatalosan a bevezetendő új munkarendről.

A nyomozók jelenleg reggel nyolctól délután négyig-ötig dolgoznak. Ha késő délután, este vagy éjszaka történt a bűncselekmény, olykor csapatostul rendelik be őket - olvasható a Népszabadságban. Amíg a nyomozók az állomáshelyükre vagy a tetthelyre nem érnek, a nap huszonnégy órájában mozgósítható bevetési és forrónyomos csoportok biztosítják a helyszínt, meghallgatják a tanúkat, vagy legalább felírják az adataikat.

A rendőrség hatékonyságát javítandó az ORFK az idén hatvan kistérségban 120 új körzeti megbízottat állít munkába. Terepre küld száz olyan rendőrt is, akik eddig kapusként szolgáltak, helyettük négy hónapos kiképzésen átesett őröket állítanak a kapitányságok és az őrsök kapujába, akik rendőrségi dolgozók lesznek ugyan, de nem hivatásosak.

Ugyancsak "kizárólag őrző-védői feladatokra kiképzett rendőrségi dolgozók" védik majd - néhány kivételtől eltekintve - a külképviseleteket. Jelenleg 200 rendőr strázsál naponta a követségek környékén, őket is járőrként foglalkoztatnák a későbbiekben. Az ORFK emellett két év alatt kétszáz őrző-védő kutyát is beállítana a rendőrök elleni támadások, a rendbontások hatékonyabb megfékezése érdekében.

Kormánykörökben támogatják a rendőrség azon elképzelését - írja a lap -, hogy még az idén kétszáz diplomásnak hirdessenek állást a testületnél. Elsősorban jogászokat, vegyészeket, orvosokat, informatikusokat és mérnököket keresnek - ők polgári alkalmazottakként dolgoznának.

A Népszabadság beszámol arról is, hogy szolgálati pótlékkal tartanák vissza a ma még igen vonzó feltételek miatt 25 év után nyugdíjba készülő, tapasztalt rendőröket. Úgy tervezik, hogy azok, akik maradnak, 25 év szolgálat után 40ezer, 30-35 év szolgálat után 50 ezer, 35 év szolgálat után 60 ezer forintot kapnának a fizetésük felett.